Thursday, April 18, 2013

Hardest yet most beautiful experience i ever had

Salam Alaykum

Wow. It's been a while since i last updated my blog. Hm.

Last year pulak tu. So almost 3 months dah. eh 3 months lebih dah. Maaf.
Keadaan kurang stabil. 

Dan seperti ramai orang tahu. Alhamdulillah dena dah pun selamat lahirkan seorang bayi lelaki berat 3.35 kg. Lepastu ramai mintak dena cerita kan pengalaman beranak & jadi ibu.

Hm so dena fikir. dena gabungkan je lah generally pengalaman mengandung beranak and jadi ibu. generally je la inshaaAllah hee.

Pengalaman Mengandung

Mungkin lain orang lain.Tapi ditakdirkan Allah dena mengandung banyak sakit sakit dan alahan. Serupa mak dena and nenek dena dulu. Awal awal mengandung tu dena muntah teruk sangat makan takboleh minum takboleh sampai kena warded. Tambahan pulak dulu dena ada injured kat belakang bahagian pinggang kiri. Swollen muscle. Jadi dena jadi susah duduk. Yelah mak dena kata yang tak pernah injured pun duduk lama sakit. Apatah lagi yang pernah injured. Tapi Alhamdulillah okay saja :) Ha ceritanya dena turun berat sampai 10 kg for the first 4,5 months pregnant tu. Banyak en :S Tapi Alhamdulillah bila muntah tu dah okay sikit , start gain blk 1/ 2kg, cemtu every months.  Dena takde ngidam apape sangat pun. cuma apape yg dena rasa selera nak makan, suami pergi bawak or belikan hehe mcm awal awal haritu nak roti canai haha. pastu tetibe makan tempoyak. and time pregnant dena sangat addicted to tomatoes and pedas. sangat. mmg bfr ni makan je tapi time pregnant tu dena boleh ratah tomatoes tu bg la byk mana pun. hehe dena belajar makan wasabi time pregnant :S haha kira most makanan yg time tak prengnant dena tak suka. dena jadi suka.

ALAHAN :

  • dena alah bau masak , bau mcm tumis bau minyak semua cannot. Bayangkan la. So memang tak masak pun sobs. Takpe i'm not alone. Suami pun relax faham. Takpe wak, anak dah besar sikit kebaboom saya masak ya. he he he. 
  • awal awal tu alah bau suami siap. kesian kan. Tak busuk pun cuma entah la. kadangkadang je lah nasib baik. Tapi takdelah sampai tak tidur sekatil. bau tu bila dekat dekat je.
  • Tak boleh makan benda minyak sangat : so memang totally no mee goreng, meehon goreng dan sewaktu dengannya . Pastu takboleh makanan yg masak lemak, mcm masak lemak,kuah laksa pahang tu ha tu semua takboleh. aiseh. memang teruk. alah makanan tu memang sampai beranak. Even a day before beranak pun muntah muntah lagi, Hm.
Walaubagaimanapun, ewah. Alhamdulillah dena active time pregnant. lepastu dena sempat pergi kelas 2 bulan last sem. Pack sangat jadual dari pagi sampai kdg2 malam kelasnya pastu kelas kat uia kan jauh jauh and banyak kena naik tangga. So, one day tu bangun tgk katil ada darah. kakak dena yang doctor tu suruh jugak pergi hospital. Then kena warded again sebab doctor kata too active, so mcm acah acah nak beranak. Risau. Sangat risau. sebab baru 20 plus weeks. Tapi Again, Allah maha penyayang. Everything went fine. tapi terus kena stop pergi kelas.and terpaksa sem leave. teruk dena menangis .tapi dah mnangis tu, dena redha je la. inshaAllah i believe ada hikmah. kesihatan ada satu. dena fikir utk dena and the baby, so i just enjoyed my holiday :D banyak duduk rumah. sampai dah 36 weeks tu dena active balik haha dasar tak reti duduk diam

Dena time pregnant tak minum anmum ke apa, tak kena tekak. tapi kakak dena kata ( dena byk rujuk dia sbb dia pun dulu doctor beranak sama dengan doctor dena and kakak dena sendiri doctor) ,takpe je. minum susu full cream biasa tu pun sebenarnya lagi elok  . so hari hari dena minum susu full cream sampai jadi addicted. kejap kejap susu jap jap susu. plus susu ni kurangkan rasa pedih perut or ulu hati time pregnant. note that ya para ibu. and then dena mmg teruskan je ambil supplement, mak dena ni mmg galakkan anak anak dia lapan lapan org ni makan supplement sejak kecik.

So selain ubat doctor folic acid, neurogain apa semua tu. i took pristine (minyak ikan) , moo (calcium) dan lain lain. wah tak ingat dah lah. Oh, dena always sapu minyak palestine virgin olive oil kat perut. and kalau perut pedih dena makan . mak dena suggest and mmg it works . mahal minyak tu sebotol sebab pure virgin olive oil de pokok lamaa yg ditanam kat palestine dulu. Alhamdulillah kita usaha. Allah sembuhkan.

ramai kata takleh makan ini itu blablablabla. tapi experience dena sendiri,dena just tak makan nenas and macam kurangkan makan kacang sbb angin. tempe tu snack. hhehe! kemain ratah tempe tau.

MOMENT NAK BERANAK :

 Ini pun ditakdirkan Allah banyak ujiannya. waktu 37 weeks tu doc dah kata uri baby dah matang sangat. ( kalau matang sangat bahaya jugak takut terputus ke acane tah lupa dah) . tapi doc kata ok lagi. week 38 tu dena dah rasa contraction yg kuat sebenarnya. kakak dena pun constantly check kan la

Tp lepas seminggu sakit contraction teruk baruuuu la tatahan sgt sakit 25th jan pukul 2 pagi kot pergi hospital. Subuh tu baru pecah air ketuban. And alhamdulillah tghhari at 230 pm mcmtu dena selamat lahirkan inshaaAllah anak soleh :)

Syukur keluarga tunggu kat luar. syukur, suami stay pegang tangan. syukur waktu pantang ramai kawan dtg ziarah. Allah je yang tahu. and mereka yg dah beranakkan baby je tahu macam mana sakit dia. lain orang lain. ada senang je.ada susah. tak apa. Hikmah tu biar Allah je yang tahu buat masa ni.

Nampak baby baru dena menangis. Sebak. Ummi jadi kuat sebab awak , anak. Ummi lawan sakit sbb awak, anak. Awak amanah Allah. Cinta hati ummi abah dunia akhirat.


AHLAN WASAHLAN,
SAIF AMAAN DANIYAL : most beloved and intelligent sword (of Allah )





SEKARANG :







_______________________________________________________________________________

"Sayang . andai ummi abah sibuk tentang hal duniawi. ingatkan or ajak kitorang spend time dengan kitab Allah ye. satu muka pun jadi lah. ummi rasa berdosa kalau kata takde masa walhal masa ni Allah yg punya, inshaaaAllah jadi khalifah hebat k . i love you forever bebeh"

love, ummi dena (ewah ada ummi dah sekaraaaaang kekekekekekk)


81 comments:

Mila Ahmad said...

heiiiii cumelnyaaa....

twinkle twinkle said...

comelnyaa,,tahniah kak dena ;)

aini shahroni said...

Ya Allah..
moga Allah permudahkan perjalanan Akak dena sekeluarga..
nah flying kiss untuk Daniyal satu..
muahhhh..

cik gadis said...

waaaaa,,, da lame tggu entry dari kak dena :)

Qiela Azman said...

mcm nak nangis je baca, huhu semoga saif jadi anak yg soleh :)

Sally Yatiey said...

Comelnya Saif!

rafiza ruslan said...

thanks for this entry. lame tunggu tauuuuu. :P May Allah SWT bless u dik ummi dena.

fieyahmads said...

pengalaman sgt! pregnen n beranak masa muda-muda tengah study..huhu..nk nages ingat balek! gun lux dena, teringin nak jumpa dena kat uia nih..hikhikhik!

Fateen ;) said...

icredible and awesome mother plus intelligent baby kak dena had , In Sha Allah..wait so long for your awesome entry . :)

Qeela Aini said...

Agreed with bab sakit2 tu. huhu. nice sharing dena :) and welcome to the club! heheee :)

Rosmiza Ali said...

Alhamdulillah, selamat lahirkan baby boy.. Comel sangat.. Semoga menjadi anak yang soleh dunia akhirat.. Insha Allah.. =)

-tihaz171- said...

congratulation kak dena. comel nya baby. nama pun comel.. dah lama tunggu entry trbaru dari kak dena. ^.^

-tihaz171- said...

congratulation kak dena.. comel nye baby mcm nama dia jugak.. dah lama tunggu entry dr kak dena.. ^.^

intansyafikaanuar said...

at last , I've waited . Hari ni tatao kenapa instinct kuat sangat . Baru buka keek then blog pula .
Such a wonderful experience in such a young age . Semoga terus bina baitul muslim hingga ke syurga *wish to see you and that adorable cute pipi tembam lesung pipit saif (:

iAmCekbolat said...

wahh . macam pegang 'adik' walhal tu anak . nampak tak remajanya anda tu ? cantik.kecik,molek macam anak dara . kalau sape taktahu dena ni siapa . bila pestime msti ingat ank dara kan . heeee ;)

sirin hanan said...

lesung pipit!kiut sangat :)

TeTerBanG said...

comelnya baby saif amaan daniyal. :D muka saif sebijik mcm suami kak dena. hope kak dena n abg soffian dpat jd parents yg trbaik tuk saif amaan, dpt didik saif jd sorang anak yg berjaya di dunia n di akhirat :D

insyirah (kegembiraan) said...

alhmdulillah.. congrate dena.. =)

Azyyati Elias said...

Comel ye Saif, muda2 dah jadi ibu. You're very lucky, Dena.

Hope you and your family are always happy. May Allah bless you and your family.

:)

mazni said...

comelnya anak kak dena. smoga keluarga akak sentiasa diberkati Allah. Amin... ;)

mazni said...

comelnya anak kak dena. smoga keluarga akak sentiasa diberkati Allah. Amin... ;)

My Lullaby... said...

barakallah, selamat umi dena, semoga Saif jadi anak soleh..

Myra Abdullah said...

dena your baby comel macam awk laa =D

adda said...

congratz dena

Izza Hafizah said...

tahniah sekali lagi kak dena dan suami.. masyaAllah Saif sangat comel dan didoakan moga dia membesar menjadi anak yang soleh.. :)

farah deena said...

salam, sis dena, miss your blog. akhirnya sis update jugak blog ni , :)btw, comel baby sis dena. semoga jd anak yg soleh.ameenn

♥WanieyZuki♥ said...

awww.. so sweet.. :D.. tahniah kak dena, your baby boy is so cute!!.. :D

Whitelighter Atie said...

Waaaa part nk.bersalinn terus melelehhhh..dina how to manage ur marriage during studying?? Pls share some advice!!

Whitelighter Atie said...

Part bersalin tu meleleh ..xtahan terharuuu....waaa...dina pls share how u manage ur marriage as a student...do u stay wif law's house or only.wif.ur hubby?

korie hensem said...

dena da jd umi da skang ,
waa ;)

smua wanita nak rsa prasaan mcm ni ,
smalah kita pun

Little Miss A said...

Rindu nak baca post kak dena :D

ohh, the baby .... comel sangat macam kak Dena . By the way , congrats Kak Dena and husband <3

Little Miss A said...

Rindu nak baca blog Kak Dena..

Ohh , congrats to Kak Dena and Husband <3
Comel sangat macam ummi dia ^^

Faizah^Ramli said...

alhamdulillah syukur...tahniah sis... smg dipermudahkan allah swt sgala urusan menghabeskan sisa2 pengajian, sambil menjadi seorg isteri dan ibu yg tabah...

akak pun ada seorg adik kt uiam amik medic pun juga mahu bertunang n bernikah dlm waktu berlajar n akak a bit worried.. kalaulah dia sekuat awk sure so ok je kan... laen org laen pengalaman n ujian yg allah swt beri... :)

ALL THE BEST SIS~!

Anis Hayati said...

tahniah, kak dena
comeyy nyer !!

Nadhyra Azizan said...

comel ank kak dena :)

LaLa mhdnor said...

may Allah bless u, ur baby and ur husband Dena :)

asyilah azman said...

congrats kak dena,, baby cute+comel sgt.. mcm ummi n abah dye.. heheh :)

~cik atin~ said...

moge saif membesar menjadi anak yang soleh :)

Anis Zafeerah said...

suka tengok gambar dena and baby. comel to the max ! mudah2an saif jd anak soleh aminn :)

Arfahani Arsad said...

comelnya penenang hati ummi dena niiii..alhmdulillah sihat semuanya, congrats dena & husband! :)

Dzureen Darwis said...

Congratulation :)

AinNawwar said...

Allahu Rabbi. comel sangat baby akak. nanti akak kena update blog selalu tau, nawwar duk tunggu jugak entry baru. hehe. jaga diri akak. fi hifzillah :D

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

mcm kakak dgn adik je..tahniah!!
semoga membesar menjadi mukmim yg sejati, cemerlang dunia dan akhirat.. :)

imantizz_truper said...

saif dah besar..^_^

nur farihin said...

comel nyer saif.... geram.. geram... :)

balqisfz said...

aminnn~ kak, mcm kakak ngan adklah :) hehe

Langit Tinggi said...

tersangat cumel daniyal ^_^ alhamdulillah

sakinah tarmizi said...

insyaAllah jadi anak yang soleh :)

Ana Farhana said...

Scarynye dgr.. huhu.tp xpe... tu semua ada hikmah dia kan btw saif sgt comel bile senyum tu hihi

Cik Honney said...

SubhanaAllah comel betul baby dena...selamat menjalani tanggungjawab ibu dgn sempurna... :)

http://www.wadahberbicara.my/2013/02/hanya-rm-150-anda-mampu-kelihatan.html

Ilah_Fauzi said...

salam..im yr silent reader..sy student uia gak..heee~ lme sy tnggu awk update blog..congrats..comel sgt baby saif <3

fath said...

finally ,dpt jugak baca entry kak dena yg baru .dah lama tunggu ...

Lavender said...

cantek anak awak... tahniah dah jadi mummy =)

Nana Liena said...

yea..saya tertunggu2 daripada dulu bila nak ada entri baru..tup tup dah keluar with ur cute baby..awesome..! hehe..moga membesar dengan sihat ya..

Sya_Merpati Putih 88 said...

tahniah dena..cocel baby sama comel mcm umi dia..:)

kakak doakan semoga anak dena akan menjadi anak yg soleh, bijak pandai, serta berjaya..:)

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

asyraf zack said...

comel :D

asyraf zack said...

comelnya :D

life in HIS creation said...

alhamduillah,,cngrts dear k.dena,,!!
masyaAllah,,chumelnya baby akak,,,!!

cik abbit said...

Alhamdulillah, all went well. Tak tahu kenapa sebak rase nya ;) I'm happy for you Dena

Kamarul Arnizam said...

Tahniah :)
Visit www.kamarularnizam.blogspot.com

D'Umi Ak said...

congrates! comel!! :)

fyda said...

suke sngat kat part baby tgk quran...alhamdulilah..:)

Aida Effarina said...

congrats dena! may ALLAH always bless you, hubby and baby. =)

*send my hug and kisses regards to saif! hihii ;)

snf said...

Tahniah dena bahrin.moga anak ummi dan abah jadi anak yang soleh:-)

Fatinnadiah said...

alhamdulillah dena dah mengandung dan beranak. cuma saya pelik benda yang orang mengandung tu alah,semua saya rasa time saya period. masyaallah

Teena Tna said...

tahniah, semoga berbahagia selamanya..

nice to see your blog, i'm new in blogging

please visit mine too
insanbiasabiasa@blogspot.com

NORAIZAR RELI said...

ya allah..kita sama umur tapi dena dah jadi isteri dan ummi..bestnya.. tu org cakap2 tulang perempuan memang kuat..tengok dah terbukti dena sangup mengharungi dugaan semasa mengandung..alhamdulillah..

jiha92 said...

congrate ... same age tapi dena jadi mak dlu .. veryy cute la ank dena .. semoga saif jadi anak yang soleh .. aminn :")

Muni Izzah said...

Mabruk kak Dena ! :) semoga Saif menjadi anak soleh.. aamiin..

Norlidawati Jaafar said...

Comel saif
semoga menjadi anak yang soleh
dena jemput singgah umah akak ye
umielman.blogspot.com

Shamimi Madzlan said...

congrats k. dena !
comel saif . macam mak dia . semoga menjadi anak yang soleh ye saif !
geram dgn kecomelan diaaa
>_<

sinuha said...

comelnye Saif.InsyaAllah, anak soleh. :)

Aiman Mardhiah said...

assalamualaikum dena! best baca entry ni. umur kita 20 :) dah ada anak jugak, perempuan. pengalaman kita alhamdulillah mmg tak teruk, cuma mmg tak boleh bau suami kita haha and muntah pun 2 kali masa pregnant 4/5 bulan mcmtu. tak kisahlah wangi cmne pun mesti kita minta dia mandi lg. then kita mmg asyik nk makan salad dgn tomatoes gaul dgn sos thousand island, pstu suka makan naan cheese. kita aktif sangat sampai anak kita nk keluar masa umur dia 7 bulan dlm perut,keluar awal besar pulak tu. hehe saja je share pengalaman :) moga anak kita jd anak yg soleh dan solehah, amin :)

Fatin Nadhirah said...

Comelnya kak Dena and anak. Cute sangat. May Allah bless you and your family Kak Dena :)

Elissa Sne5 said...

comelnyerr saif

Adibah Romzi said...

cerita kak dena selalu bagi inspirasi. ya ALLAH alhamdulillah :)

Ainin Sofiya said...

im crying reading this post. subhanaAllah.

nunu aera said...

Allah Yubarik Fik

nunu aera said...

Allah Yubarik Fik

Akeyla Azmi said...

hehehehehee tak sangka makin besor makin encem omeyyy hihihi <3