Thursday, October 17, 2013

Rezeki kerja tuhan, semua dapat. Cara je beza beza.

So ya.

Memang ada orang yang bila tidur dalam kelas pun boleh pandai bangun bangun jawab soalan cikgu.

Mmg ada org yg tayah kerja pun semua benda dia ada sbb bapak dia kaya.

Mmg ada org takyah susah susah sbb dia pandai ini pandai itu.


Tp di sebalik semua tu, it still takes struggle kan. Dan paham kan? Allah itu adil. Tu rezeki dia . That's it. Takpayah pertikaikan apa apa. "Dia genius boleh aaaa. Dia cantik boleh aaaa. Dia cenggini boleh aaa."


Well. Why you want to give up and stop fighting for what you want because everyone else has it: kadang kadang kita tatahu what it takes for that person utk dpt what they want. 


If kita nak pandai gak, belajar a. Kalau kita nak duit poket lebih, use whatever you have utk berbisnes walau gula gula sekalipun. If you want to be happy, learn to be happy.


Fight for what you want. Dan kalau tak sedar, that's what Allah wants us to do. Fight for it. To makesure kita deserve it. And it is really worthy. 


You know that moment bila kita dah 3 hari 3 malam tak tidur sbb nak siapkan assignment to makesure its perfect , well at least almost.

Dan lecturer happy with our work, dan perasaan bila lecturer kata good job? Yes that feeling.


Atau kita berbisnes utk cari duit poket. Dan bila dpt untung plus customer bg feedback best dan kita happy sbb they are happy. That satisfaction punya perasaan? Yes. That one.

Tuhan bagi bonus. 



Dan ingat , if you've fought habis habisan dan things dont turn out mcm apa kita nak. Jgn give up. Jgn meroyan. It happens.



Tapi sbb Allah tahu. Kita deserve something bigger. Sbb paling best bila saat dah jatuh tergolek rasa hidup gelap dan kita ttp move on dan cari nur . Cari light. 


Bila jumpa, itu perasaan paling. "Allah maha besar. Terima kasih ya Allah."



Monday, July 15, 2013

Spread Love #1

Sometimes what we thought 
of others feelings and thoughts 
are actually just our thought.

If it is good , Alhamdulillah.
Go on. Pray for them
If it is not, muhasabah.
Pray for every of us

We can never feel calm 
And happy if we never know
How to be happy and pray
For others happiness.

When people talk, listen.
Good ones, take it.
Bad ones, throw it away.

But never let strangers 
Make you do what
Is actually doesn't 
Define "YOU"

If what you do give harm to others, 
Stop.
If what you do benefits people,
Closer to the one up there,
Maybe not everyone,
But there are people out there
Whom we can share goodness
They need it

Untuk mentarbiyah diri adalah pada waktu yang sama, kita cuba sebaiknya berdakwah.
Walau sekecil zarah.
Ia masih kebaikan.

Tak sempurna
 Tapi moga baik je sampai pada semua

Go on.

Allah is ar-rahman
Allah is Ar-Rahim

O Allah protects us from
Any bad feelings in ourselves
Bad thought towards others
Bad thought towards things around

Spread positive vibes,
Even not everyone will
Like it . But remember,
Life is not about what people 
Want us to be. 

Kalau tunggu sempurna,
Tiapa apa yang dapat disempurnakan.
Kalau tunggu semua puas hati,
Tiada apa yang kita buat benar dari hati.

"Bila bertembung kehendak Allah dengan manusia, pilih kehendak Allah."

Thursday, April 18, 2013

Hardest yet most beautiful experience i ever had

Salam Alaykum

Wow. It's been a while since i last updated my blog. Hm.

Last year pulak tu. So almost 3 months dah. eh 3 months lebih dah. Maaf.
Keadaan kurang stabil. 

Dan seperti ramai orang tahu. Alhamdulillah dena dah pun selamat lahirkan seorang bayi lelaki berat 3.35 kg. Lepastu ramai mintak dena cerita kan pengalaman beranak & jadi ibu.

Hm so dena fikir. dena gabungkan je lah generally pengalaman mengandung beranak and jadi ibu. generally je la inshaaAllah hee.

Pengalaman Mengandung

Mungkin lain orang lain.Tapi ditakdirkan Allah dena mengandung banyak sakit sakit dan alahan. Serupa mak dena and nenek dena dulu. Awal awal mengandung tu dena muntah teruk sangat makan takboleh minum takboleh sampai kena warded. Tambahan pulak dulu dena ada injured kat belakang bahagian pinggang kiri. Swollen muscle. Jadi dena jadi susah duduk. Yelah mak dena kata yang tak pernah injured pun duduk lama sakit. Apatah lagi yang pernah injured. Tapi Alhamdulillah okay saja :) Ha ceritanya dena turun berat sampai 10 kg for the first 4,5 months pregnant tu. Banyak en :S Tapi Alhamdulillah bila muntah tu dah okay sikit , start gain blk 1/ 2kg, cemtu every months.  Dena takde ngidam apape sangat pun. cuma apape yg dena rasa selera nak makan, suami pergi bawak or belikan hehe mcm awal awal haritu nak roti canai haha. pastu tetibe makan tempoyak. and time pregnant dena sangat addicted to tomatoes and pedas. sangat. mmg bfr ni makan je tapi time pregnant tu dena boleh ratah tomatoes tu bg la byk mana pun. hehe dena belajar makan wasabi time pregnant :S haha kira most makanan yg time tak prengnant dena tak suka. dena jadi suka.

ALAHAN :

  • dena alah bau masak , bau mcm tumis bau minyak semua cannot. Bayangkan la. So memang tak masak pun sobs. Takpe i'm not alone. Suami pun relax faham. Takpe wak, anak dah besar sikit kebaboom saya masak ya. he he he. 
  • awal awal tu alah bau suami siap. kesian kan. Tak busuk pun cuma entah la. kadangkadang je lah nasib baik. Tapi takdelah sampai tak tidur sekatil. bau tu bila dekat dekat je.
  • Tak boleh makan benda minyak sangat : so memang totally no mee goreng, meehon goreng dan sewaktu dengannya . Pastu takboleh makanan yg masak lemak, mcm masak lemak,kuah laksa pahang tu ha tu semua takboleh. aiseh. memang teruk. alah makanan tu memang sampai beranak. Even a day before beranak pun muntah muntah lagi, Hm.
Walaubagaimanapun, ewah. Alhamdulillah dena active time pregnant. lepastu dena sempat pergi kelas 2 bulan last sem. Pack sangat jadual dari pagi sampai kdg2 malam kelasnya pastu kelas kat uia kan jauh jauh and banyak kena naik tangga. So, one day tu bangun tgk katil ada darah. kakak dena yang doctor tu suruh jugak pergi hospital. Then kena warded again sebab doctor kata too active, so mcm acah acah nak beranak. Risau. Sangat risau. sebab baru 20 plus weeks. Tapi Again, Allah maha penyayang. Everything went fine. tapi terus kena stop pergi kelas.and terpaksa sem leave. teruk dena menangis .tapi dah mnangis tu, dena redha je la. inshaAllah i believe ada hikmah. kesihatan ada satu. dena fikir utk dena and the baby, so i just enjoyed my holiday :D banyak duduk rumah. sampai dah 36 weeks tu dena active balik haha dasar tak reti duduk diam

Dena time pregnant tak minum anmum ke apa, tak kena tekak. tapi kakak dena kata ( dena byk rujuk dia sbb dia pun dulu doctor beranak sama dengan doctor dena and kakak dena sendiri doctor) ,takpe je. minum susu full cream biasa tu pun sebenarnya lagi elok  . so hari hari dena minum susu full cream sampai jadi addicted. kejap kejap susu jap jap susu. plus susu ni kurangkan rasa pedih perut or ulu hati time pregnant. note that ya para ibu. and then dena mmg teruskan je ambil supplement, mak dena ni mmg galakkan anak anak dia lapan lapan org ni makan supplement sejak kecik.

So selain ubat doctor folic acid, neurogain apa semua tu. i took pristine (minyak ikan) , moo (calcium) dan lain lain. wah tak ingat dah lah. Oh, dena always sapu minyak palestine virgin olive oil kat perut. and kalau perut pedih dena makan . mak dena suggest and mmg it works . mahal minyak tu sebotol sebab pure virgin olive oil de pokok lamaa yg ditanam kat palestine dulu. Alhamdulillah kita usaha. Allah sembuhkan.

ramai kata takleh makan ini itu blablablabla. tapi experience dena sendiri,dena just tak makan nenas and macam kurangkan makan kacang sbb angin. tempe tu snack. hhehe! kemain ratah tempe tau.

MOMENT NAK BERANAK :

 Ini pun ditakdirkan Allah banyak ujiannya. waktu 37 weeks tu doc dah kata uri baby dah matang sangat. ( kalau matang sangat bahaya jugak takut terputus ke acane tah lupa dah) . tapi doc kata ok lagi. week 38 tu dena dah rasa contraction yg kuat sebenarnya. kakak dena pun constantly check kan la

Tp lepas seminggu sakit contraction teruk baruuuu la tatahan sgt sakit 25th jan pukul 2 pagi kot pergi hospital. Subuh tu baru pecah air ketuban. And alhamdulillah tghhari at 230 pm mcmtu dena selamat lahirkan inshaaAllah anak soleh :)

Syukur keluarga tunggu kat luar. syukur, suami stay pegang tangan. syukur waktu pantang ramai kawan dtg ziarah. Allah je yang tahu. and mereka yg dah beranakkan baby je tahu macam mana sakit dia. lain orang lain. ada senang je.ada susah. tak apa. Hikmah tu biar Allah je yang tahu buat masa ni.

Nampak baby baru dena menangis. Sebak. Ummi jadi kuat sebab awak , anak. Ummi lawan sakit sbb awak, anak. Awak amanah Allah. Cinta hati ummi abah dunia akhirat.


AHLAN WASAHLAN,
SAIF AMAAN DANIYAL : most beloved and intelligent sword (of Allah )





SEKARANG :







_______________________________________________________________________________

"Sayang . andai ummi abah sibuk tentang hal duniawi. ingatkan or ajak kitorang spend time dengan kitab Allah ye. satu muka pun jadi lah. ummi rasa berdosa kalau kata takde masa walhal masa ni Allah yg punya, inshaaaAllah jadi khalifah hebat k . i love you forever bebeh"

love, ummi dena (ewah ada ummi dah sekaraaaaang kekekekekekk)


Friday, December 14, 2012

Hati Manusia, Allah yang jaga

Hati Orang ni, kita takboleh jangka.

Macam hati kita jugak. Kadang kita tahu apa kita nak, kadang kadang taktahu.

sampai kadang kadang memang rasa, Allah je yang tahu apa dalam hati kita, mahupun orang lain.

Hubungan Allah dan hubungan kita dengan manusia memang akan berkait.

Bila hubungan dengan Allah betul betul elok dan benar, inshaAllah hubungan dengan manusia takde masalah.

kat sini, bukan lah kata takkan ada org tak suka kita. Takkan ada orang yg boleh sangka buruk or buat jahat kat kita.

tapi, ia nya hubungan/layanan kita terhadap orang : cara cakap, cara layan, mudah maafkan/minta maaf, mudah berterima kasih. segala yang ma'ruf tu la. Mungkin kita ada TER buat salah tanpa sengaja. ada hati TERsakit atas kata/kata atau perbuatan kita.

andai tahu, ringankan je mulut utk mintak maaf. Allah tahu hati siapa benar benar ikhlas dan bila Allah dan kita ada hubungan yang baik, Allah akan permudahkan.

mungkin orang yg buat salah dengan kita akan terbuka hati. atau org yang kita terbuat salah tu, kita turunkan ego utk meminta maaf.

Bagi setengah orang, mungkin niatnya baik tapi cara salah. bila cara salah. Bukan hati takmahu terima, tapi hati kita tersilap menilai hati org. senang senang berkata kasar, senang senang berkurang ajar, senang senang bg layanan " eh i know better, kau tahu apa, kau buat salah, aku yg betul. jd walau cara aku salah, tp niat aku betul, jadi kau kena terima je.There's now way la nak mintak maaf"

Tak, tak jalan macam tu.

Dosa dengan Allah, andai bertaubat, Allah ampunkan InshaaAllah. Dosa sesama manusia? Kalau betul dia terasa kat hati. Boleh kena virus hati kita juga. Mungkin dia ada buat salah tapi masa sama,Kita dah buat salah, tapi tanak mengaku/ tanak mintak maaf. Biar kita jadi orang yg minta maaf dan maafkan.

Allah kan tahu semuanya. Allah kan tahu hati kita. Jadi takkan pernah rugi utk berhati hati . kita hidup bermasyarakat. kalau susah nak tolerate dan respect. Susahlah jugak dapat kat kita. Kalau Allah nak bagi cash, senang je nak bg orang buat balik kat kita.

Tapi itu pun kira ok. kalau kena kat akhirat? NAUZUBILLAH.

Mintak pada Tuhan. Jaga lah hati aku, hati dia, hati semua. InshaaAllah DIA pemudahkan segala urusan atau niat kita pada seseorang.

Orang boleh kata. boleh caci. boleh suka suka je sebar fitnah melulu macam habis tahu segalanya. macam memang sedara dah. tahu setiap perkara yang berlaku dan apa yang difikarkan.
Tapi tulah, hati orang. Mak pesan, Allah yang pegang. Allah yang jaga.

Jadi perlindungan tu mintak kat siapa? Yes DIA. Ada satu masa , bila orang yg kita berbuat baik tu tak buat benda yang sama, kita rasa mcm " Eh serious malas nak jadi baik dah dekat dia, sumpah malas. sakit hati."

Tapi bila fikir balik, kalau dia beri tahi pada kita , dan kita beri balik. kita lagi takde akal. walhal, segala yang baik tu Allah tahu. Bukan dia, Allah akan bagi balik. Kalau tak dunia , kat akhirat. mungkin dua dua. mungkin bukan orang tu tapi Tuhan bg org lain yg kita tak pernah sangka yang akan buat baik sangat pada kita. Rezeki. Kita bukan tahu dr ceruk mana nak datang. Kan?

Berterima kasih. kadang kadang bukan tentang berkira. tapi setiap manusia, suka bila dihargai. rasa jadi manusia berguna atas muka bumi. magik. besar mana pun seseorang tu buat , bila dapat ayat ringkas je . "terima kasih." , cukup. cukup rasa dihargai dan lagi rasa tergerak hati tu utk buat sesuatu. ikhlas tu makin rasa kuat. lagi rasa senang hati.

Macam setiap inci setiap perkara walau kecil mana pun Allah bagi, bila kita tgk setiap bucu hidup kita, bila bersyukur. Allah bagi lebih. Kan?

syukur,bukan hanya kata kata tapi minta tuhan. dalam doa. " jaga hati aku. jaga akhlak aku. andai diberi kelebihan walau pun satu, izinkan hati aku bergantung hanya pada yang SATU. jadi khalifah yang berguna." solat, tiang. mungkin kat dunia, ada org ada segalanya. diorang kata chill. tapi bila tetibe rasa tak tenang terus kata hidup ni tak adil.palat. semua benda tah apa apa. terus salahkan takdir. terus rasa nak mati. padahal. waktu Tuhan bagi segala yang kau minta, ada sujud dan hargai pemberian DIA? *hah setepek kena kita kita ni kadang kadang leka*

aku dengar mak & kawan kawan dia borak. aku ada kat situ. pendengar. pemerhati. mcm mana orang orang yang hebat. yang byk berbakti pada masyarakat. popular. kaya raya. semua ada. tapi, hati tak tenang.

Hm . ha'ah.Jauh. Tiada Tuhan dalam hati. Tahu, Tuhan tu ada. tapi tak pasti. pada siapa dan apa.jadi hubungan hati dengan hati dengan YANG MAHA ESA tu, tiada permulaan. maka tiada pengakhiran. hati meronta je, " aku dah buat segala perkara baik, tapi masih hati tak tenang. rasa semua serba tak kena."

"Allah je tahu siapa yang benar benar MENCARI hidayah." manusia lain nampak orang tu sedang cari hidayah. Tapi well, Allah je yang tahu.

lagi sekali.

kira pemberian. bukan ujian. orang ada macam macam. orang bukan sempurna. orang kadang kadang lupa. dan orang tu kita pun sendiri. Takboleh nak expect semua yang kita sangka orang akan buat. macam kita pun, bukan kita buat selaga yang org expect kan. jadi, bagi yang terbaik. seboleh bolehnya jangan cari pasal dengan orang kalau " pasal" tu kita tak suka org buat kat kita.

nak menangis ke apa. menangis je. sebab kadang kadang menangis bukan sebab lembik, tak kuat. tapi sebab kuat tu la. kita menangis dan adu pada tuhan instead of meroyan and sebar pada semua orang. masalah kita pun sebenarnya, bukan semua orang faham. tup tup disalah ertikan pulak. Biar org nak assume apa dari terbuka aib diri sendiri & orang lain. At the end, truth will reveal. Allah janji,

ingat ni je. apape yang Allah bagi. baik buruk. kalau kena cara kita tangani. Allah upgrade Iman kita. susah. tahu. but well, tak susah tak bernilai. ye dok?

" How wonderful is the case of the believer ( orang2 yang beriman). There is good for them in everything and this applies only to a believer. If prosperities ( good thing) attends him, he expresses gratitude (grateful) to Allah and that is good for him. And if adversityn(bad thing) befalss him, he endures (face,handle) it patiently and that is better for him." - Riwayat Muslim.

sebak. aku memang orang biasa. yang ada masa lampau. ada salah silap tersilap. yang aku rasa mcm aku memang harap aku tak pernah buat this and that. Tapi kalau takde lampau, takdelah sekarang dan akan datang. Bila tgk kelebihan orang lain, ingat. kita pun ada. bila tgk kesusahan kita, ingat, orang lain ada lebih teruk.

Cakap pasal palestine. kerap aku dengar lagi lagi org yang ke sana. walau ujian mereka tak terkira. senyum masih di muka. layanan baik masih diberi hati terbuka. well, semestinya. sebab diorang ada ALLAH dalam hati mereka. Aku nak menangis. ini yang kita kata, mungkin tak kenal tak pernah jumpa. tapi aku jatuh cinta pada mereka.

itu yang kita kata orang yang kuat. thought yang datang dan rasa, ini yang betul betul kita kata orang yang indah. terima dan redha , hati diorang tenang. bukan tak risau. tp itu yang kita boleh panggil. kehidupan. hati diorang "hidup." INDAH. YA ALLAH.

Better late than never. 

Kadang kadang bila kita minta sesuatu utk dimiliki pada Tuhan dan diberi hint itu bukan terbaik utk kita, mungkin dah tiba masa minta miliki hati yang Redha & minta hanya yang terbaik dariNYA.



p/s: Aku menulis. bagi peringatan pada diri sendiri juga. aku manusia biasa. takde alim takde sempurna. nak jadi yang lebih baik. takkan nak sendiri je. aku pun rasa dimotivasi dari sekeliling.orang dan kejadian. sharing is caring. Tulis berdasarkan kebenaran.pengalaman. diri sendiri. Orang sekeliling. macam yang dikata. hati orang, lain lain kan * senyum *


Thursday, December 6, 2012

#1 Letters





Things do get complicated.

Life is not easy, not all the time

It's not every time and everything about being so lucky. 

It's not that God doesn't love us.

And,

Everyone needs to face test.  

Because we will never know how is it like to feel Beyond happy if we never know understand what is pain.

No. Life is Fair. People Not. Allah is fair, because HE loves us no matter what.

Not Everyone is going to love us. Understand us. Think Good about us. Be there for us all the time.

To be honest, we can't do that too. There's always a fight between nafs and Iman.

Do the best. Remember Allah. Please Lord , prevent us from any maksiat or evil on earth.

Eyes, Mouth, Ears , Nose, Hands, Legs, Mind, Heart.

Everything.

Things Just Happen.Yes some hurt . But that's the purpose. As that's how we learn to appreciate.

People , and what we have.

Don't over think and keep counting what we don't have and what people have.

Some people do have it because, that what's best for them. There's always the best for us.

What we have today.

As how we see we have weakness. So does anybody else.

As how we see people have specialness. So do us.

Destiny , Taqdir . Yes Allah has written it for us.

But, it's actually what path do we choose. How we handle things.

What decision we made.

People can talk. people can say.

But it's our Amanah to takecare of what Allah has given, we are just borrowing.

Our job to take care of ourselves. The best as we can to prevent Fitna, to people. to us.

Do the best, let Allah settle the rest.

Obviously, shaytan is everywhere. Nafs is always in our heart. Anyone's heart.

So we actually can't stop people from thinking/talking negatively.

But always, keep people's aib. Allah will keep our 'aib, in this world and InshaaAllah HereAfter.

BUT

As long as we breath, it's never too late to turn back, to HIM.

As long as the heart beats, there's always a chance.

It's okay. HE knows.

We cry, we get mad, we feel extremely insane. Mixed Feelings.

It's okay. We ARE human.

and guess what? TURN BACK TO HIM. Regardless time, place.

Be nice. Be good. Nothing to lose.

HE shall give the best. To you, me, us.

Hold On. Keep praying. When the time comes,

MIRACLE HAPPENS.

Love, Dena



"Then when you have taken a decision, put your trust in Allah."
[ Surah Al-'Imran ; 159 ]


And one thing , I remind self everyday, If everything is easy, it's not LIFE

Sunday, December 2, 2012

It's A Miracle

Salamalaykum! *Muka ceria finally diberi chance & masa utk update blog ni lagi*

Okay . Firstly, dena mintak maaf to ANYONE yang agak agak nak update apa cerita dena (ewah ewah konon konon la) ,tapi hambar sebab setiap kali bukak blog ni. KOSONG. Sorry, Have been so busy & bila pregnant ni tak menentu. Ye dok? K ke aku je. K sukahati. Anyways,I have A lot of things to be updated on this lovely blog (i've been missing you my bloggy blog!)Adalah tidak adil dena lagi kerap update twitter and instagram sahaja. Ampun. Kalau blog kena take time and bukak laptop , transfer gambar yadda yadda.

SO ! How am i doing? Well, will shorten this part. Last 2 weeks i was admitted AGAIN due to a very packed schedule and hi iium students gombak. We know that our classes are at different building kan. So basically i need to rush from this building to that building. climbed stairs over and over again and went back home at night and settle down the assignments presentations and all that. NORMAL LA. lagi lagi degree. So I had bleeding sikit and minor contraction (baby acah acah nak keluar) and it was too dangerous to continue my heavy activities and sooooo the doctor asked me to stop going to class and the lecturers were actually adviced me to drop the sem , bcs afraid that my carrymarks will be bad or just cukup cukup makan. I was in a very hard time. bleeding, worried , and thinking about extending the semester (mental breakdown kejap) but Alhamdulillah Allah gave me strength, support from family and du'a from best friends and friends (even though not everybody will be by your side waktu waktu mcmni) but enough said, thanks to those yang sentiasa mendoakan. Yes i have already dropped the sem and ada yang kata, sayang la ambik balik subject2 tu but i remember words from mak. Things happened. and BAB ILMU, IT WILL NEVER BE SOMETHING WASTEFUL. There's nothing to be worried about and regret. I too believe, everything happens for a reason. Maybe i will do better kan.who knows. And setiap ujian tu, mungkin ada org lagi teruk dari kita, soooo basically apa yg kita dpt tu semua Allah dah set, this is for us,that's for you.



*gambar on my instagram*


Mak kata , setiap sakit kesabaran ibu waktu mengandung & beranak, semua utk anak. wuwuwuw cinta sejatinya. oh my mak! ♥ Everyone will actually have different experience during pregnant. Ada yang takde problem sejak awal, ada yang teruk teruk sakitnya , ada yang time beranak baru sakit teruk. You know. Different people. Different test from HIM but bear in mind that every test we need to face, Allah knows that we can face it successfully. Patience tu sendiri A GIFT from him and I believe that what makes me much much stronger until today. PEACE. Alhamdulillah I'm feeling much better now. 7 MONTHS already= 31 weeks but still need to be careful, not too much activities . and I missed all my girl friends right now. SOBS


Faham tak keterujaan and how you feel like everything and time flies so fast! You've never imagined . And that's what Allah amazing kan. Unplanned= He knows best= Miracle. If my friends asked me (since i'm one of the earliest among them yang tetibe dah jadi wife, tetibe dah nak jd mak org. semalam br je cecite pasal dream wedding la apa semua haha ELEEE padahal korang pun pernah and masihhh elelele) ; what is it like to be a wife, to  pregnant la apa semua . I told them, lain orang lain. but even if you need to face so much pain pun. it's like love. Once bila dah rasa the good moments and all the good part, you don't even care pasal sakit ke apa. infact, mcm tak heran langsung pun. you'll know by yourself and you'll feel that it's worth it to face all those pain ke test ke to have one big miracle and gift in your life. Ala unexplainable. kena rasa sendiri.inshaaAllah dena doakan yang belum kahwin / anak ni inshaaAllah akan rasa satu hari nanti. AMEEEEEEN *sesungguh ni doa*

Since lepas stop pergi kelas baru have time to buy baby stuff, agak br terkedek jugak .
( Thank God ada kakak dan seorang doktor (dpt vitamin utk ibu mengandung senang senang sahaja hahaha) & kakak kakak ipar , so im pretty sure what i need to buy, what's good and what's not. inshaaAllah will do the review about the stuff (what you need to buy & apa yang so far baby stuff yg elok) next month mcm tu *padahal sbb nak rahsiakan gender lagi hahaha*) I've went to one baby world, one baby world kat depan giant permata tu best.besar and mcm mcm ada. ini my kakak kakak pun jgk yg bgtahu. easy peasy kacang pis!


after a week bed rest (3,4 weeks ago) , keluar jgk tp nasib baik ada lif. so i don't need to walk much.nanti kena setepek dengan doctor kang. ni pun my aunty dah marah ahaha but i convinced her, tak jalan sgt pun.  dlm kedai pun jalan slow slow .ehehehe time ni dah 28 weeks mcmtu and bila baru nak start beli barang. of course i would get sooo excited ! sampai habis terharu sebak sebak sbb rasa mcm i am still feeling like a kid and soon, i will have my own kid ! Lololol *pengsan bangun balik pengsan bangun balik k dah dena*

and went to baby expo yesterday and I REALLY REALLY RECOMMENDED TO ALL MOTHERS TO GO TO THIS EXPO WHENEVER THEY HAVE IT AGAIN. Ini review next month okay and inshaaAllah to those yang so curious nak tahu the gender. you'll know next month inshaaAllah and make sure get ready dengan present kay aunties aunties semua *baby suruh cakapkan* *INNOCENT FACE* LOL

And as I promised yg last 2 months eh?  I did a post wedding shoot ( sbb gambar time nikah too awkward gambar2 nya sbb i felt too strange sampai berpeluh nak menangis kena buat aksi manja padahal bfr kahwin nak senyum kat dia pun dena kedekut muahaha) So my senior a.k.a photographer offer a post wedding & alang alang maternity photoshoot. tapi more to post wedding la kot.







2






Amazing shots kan! Thanks to Amirul my high school senior and the photographer and wan!
Check out amirularifphotography.blogspot.com or click HERE utk dapatkan perkhidmatan. 

InshaaAllah next update will be pasal my cousin's wedding. permintaan dia. hahhaah and don't ask me when. Doakan je lah as soon as possible . ahahaha Thanks for spending yr time on my blog.

p/s :  "Anyone whom Allah intends good, HE makes them to suffer from some affliction (test/pain)"

        -Riwayat Al-Bukhari
It takes some pain to have those wonderful miracle and gift. Allah is listening to you you and you! HE KNOWS, EVERY SINGLE THING (:

AND DON'T FORGET

 One of the easiest way ! selain ikram and saluran lain melalui bank ke apa. makesure the right saluran k. go go go !



LOVE, DENA

Sunday, August 19, 2012

This is Major Love

Salam and Hi,

Hm awkwardnya nak update blog.

Banyak benda nak di update sebenarnya sampai dah banyak cerita basi. so cerita basi tu pause la dulu. dah alang alang basi . Hewhew.

Well, Ramadhan has already ended. Touched. I don't think i give my best for this year's Ramadhan. Allah. Hoping to meet lovely Ramadhan again next year and do much better . InsyaaAllah.

Right now, I Actually waiting for ketupat untuk direbus. Lol with the husband . So , stealing lil time to update my blog as I promised because there's a lot of thing i wanna share. Sebenarnya lah.

Soooo, I'm already married for 4 months and i'm having an amazing life Alhamdulillah. More than i've ever thought. I went to Sydney for honeymoon and it's a very nice place and I met lovely people. (Ok tu KALAU rajin entry lain sbb ada org demand gambar & cerita2 honeymoon.haha)

I tweet yesterday that I feel excited for this year's Raya COMPARE TO LAST YEAR. And they said because first time raya with a husband. That's trueeee but the truth is,

I had the worst (for me okay for me) year and Raya last year and honestly because of my husband ahahahahaha. Ok jap,bagi feel semangat bercerita. Last year bermulanya 'dipaksa' kahwin and bila menolak tu of course banyak masalah ye dak? aku jenis rapat sangat sangat dengan family , jadi benda mcm ni tetibe jadi major problem yg renggangkan aku dengan family. I felt so bad. so so bad and  only Allah and I know how lifeless and useless I think i am waktu tu. I don't really enjoy my whole year nor raya last year but things get better sebab aku setuju waktu malam 2nd day of raya.

And maybe "marriage" thingy made me feel i had the ugliest and worst year. 2011 WAS bad. I hate it. I did. Really hate it. No, I did hate my husband( eh ofcourse before jadi husband) Dan benarlah Firman Allah,

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia baik untukmu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk untukmu. Allah mengetahui sedangkan kamu tidak tahu." 

[ Surah. Al Baqarah : 216 ]

Alhamdulillah since i got married, my life is calmer than ever. Problems come but I can handle it. Allah is here with me and guide me in making the best decision ever.

Ambik, benci benci. kan dah kahwin. kan dah sayang. hahaha -,- I thought my raya last year is the worst because of him. And today, since tomorrow dah raya. i need to say that i got a bigger family, and somehow i feel excited because of him,my husband. I feel so much grateful to have him. Allah sangat adil bukan?

Izinkan entry aku cerita excited pasal ini. BECAUSE I CAN HAHAHAH ok tak tak.

Ramadhan ends and I really hope we'll meet Ramadhan again next year and raya in this year would be much better . Full with happiness, Love and Barakah from Allah S.W.T insyaaAllah.

ANNNDDD I HAVE A SURPRISE. It should be earlier tapi ok Tuhan bagitahu hati ini waktu terbaik. Dah, asyik tak menjadi je. Ni baru menjadi.

I was admitted to hospital last month . I told people , it's because My back hurts so much ,and it feels worse because i had back injury last 2 years. I couldn't have any proper treatment or take specific medicine for this muscle swollen . BETUL LA TU APA AKU BAGITAHU. Tapi tambahannya, i was too mcuh dehydrated, i lost 9 kgs because my body can't accept any food nor drink. I kept vomitting EVERY SINGLE FOOD OR DRINK I TOOK. Doctor kata, fully recovernya maybe next year , and takboleh busykan diri sangat or walk too much.

BUT,WHY NEXT YEAR?

BECAUSE, I AM 15 WEEKS PREGNANT. 

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah,That's why I feel blessed, excited and entah.nanti dah beranak lah baru cerita pengalaman. ( ada org minta jugak) Sakit. Tapi , i'm getting better and entah lah,  tak teringat sangat pun 14 weeks full of pain tu sebab lagi excited pasal this lovely human yang tengah membesar in my stomach :')

Sempena Raya esok, (kena cepat ketupat jakgi siap)

FORGIVE ALL MY MISTAKES I MIGHT HAVE DONE TO ANY OF YOU,PLEASE PLEASE BE GENEROUS AND WONDERFUL. MAY ALLAH BLESS OUR DAYS AHEAD . SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN.

And may I ask any of you who's reading this?

Please pray for my health. Baby's health. Your Du'a will be too precious for me and for every of your deed insyaaAllah , counted and rewarded , Ameeeen. Allah knows.



Thank you so much. Selamat beraya and have a great time with family and friends!

Sincerely, 
Dena

Monday, May 14, 2012

2# My Story

SalamAlaykum!

Phewh, life has been so busy. Dengan nak finalnya lagi 2 weeks. and still struggling on the assignments. But still , Life is getting better tho. 2 weeks of being a wife. Alhamdulillah. nothing drastically changed. I am still me. maybe busier lil bit.but it's fine. I'm getting used to it. :)

So i'm just going to update about my reception on the 1st may 2012. It was a blast. yes,really. One of the best day ever happened in my life. Ya Allah.

Date : 1st may 2012
Day : Tuesday . i know, pelik gila kahwin on weekdays.but it was public holiday.
Place : Dewan Perdana Keramat Mall.

Since i got married dengan tiba tiba nya. short plan. short time for preparation. and waktu nak pilih dewan pun payah,sebab biasa kat kl orang akan tempah a year before kalau bebetul nak. Macam my 2nd bro kahwin so tempah terus for my 1st bro and then bila 1st bro kahwin tempah terus dewan for my sister. Sampai my turn,penuh habis dewan tu and so my parents and i spent 2 days ke sini ke sana cari dewan. And Alhamdulillah dapat dewan perdana keramat Mall on the1st may, bcs before this my two brothers and oldest sister buat dekat dewan perdana merak kayangan. Penat tu toksah cakap la. The preparation went well and kalini sebab kenduri buat combine, got a lot of help from pihak belah sana. Thanks a lot ! :'D and my mum my aunty apa semua semua tolong. Jadi, semua berjalan lancar.

that's my dress which I designed sendiri. Just bagitahu orang tu lah, what colour you want, What kind of design and stuff. I bought, i don't sewa sebab i nak baju sendiri which is I nak selesa. A lil bit mahal but worth for -once in a lifetime- event. Depends on orang la. I want gown , so konon ni macam jubah modern yang look a bit macam gown. hihi.

For The tudung. Actually taknak pakai tudung sarung.but ! Ok it's easier and kalau ada awning lagi senang letak crown. So I tempah this tudung. and since the beads and corak baju banyak dekat bahagian dada sampai pinggang je. I made the tudung shorter Which is betul betul bawah dada tapi aunty tu tersilap buat sikit so jadi macam atas pagar je tutup BUT see a piece of pink shawl there? Yes. i pin it dalam tudung and tarik keluar sikit untuk tutup lagi sikit dada.


This is the husband :) 

the reception started at 11.30 am but the pengantin masuk at 1.30, right after zuhr prayer.







That Feeling of "Finally! this is what I've been waiting for and i've been imagined all these. and the day has come masyaaAllah :')"

The pictures were all taken by ok different people, ada from my cousin,my friends,my siblings and The Klikers (click the klikers) OF COURSE gambar cantik cantik and photographers nya pun ceria sangat sangat! Sangat blessed to work with Iryma and his friend. The videographer Taktahu la nama :'( and belum dapat video lagi. Soon ♥ Thanks a lot everyone! Really thanks a lot!










 Ariff's family

 My Family :')




AND I GOT A SURPRISE VIDEO. FROM FAMILIES AND FRIENDS. YA ALLAH, MENANGIS BAGAI NAK RAK. I FEEL SO TOUCHED AND HAPPY SANGAT.


Tu tu dena menangis okay.





Wedding doorgift for the guest. 

 Thankyou soooo much for everyone who came. YOU GUYS MADE MY DAY! Thanks to our families who always support us and help us in anything. you guys rock our life. Thankyou for everyone for the prayers and wishes. Thankyou,just thankyou so much. and sorry ada kurang apa apa tak disengajakan. Hanya Allah sahaja yang mampu balas. Too much blessing ya Allah. Bila dah jadi macam ni, aku lagi percaya. Rasa sakit tu , sakit macam mana pun Allah akan datangkan selepas itu kebahagiaan yang kita tak pernah duga. Ya. Betul.

And nah, video tahpape sikit from me. shown on reception day tapi edited version.hehe.



And oh,this is our first date, malam after nikah. with my siblings. hehe. segan lagi. 

And this is after a week. :) I'm hoping This will be for ever ameeen.

Sincerely, Dena Bahrin.