Thursday, October 17, 2013

Rezeki kerja tuhan, semua dapat. Cara je beza beza.

So ya.

Memang ada orang yang bila tidur dalam kelas pun boleh pandai bangun bangun jawab soalan cikgu.

Mmg ada org yg tayah kerja pun semua benda dia ada sbb bapak dia kaya.

Mmg ada org takyah susah susah sbb dia pandai ini pandai itu.


Tp di sebalik semua tu, it still takes struggle kan. Dan paham kan? Allah itu adil. Tu rezeki dia . That's it. Takpayah pertikaikan apa apa. "Dia genius boleh aaaa. Dia cantik boleh aaaa. Dia cenggini boleh aaa."


Well. Why you want to give up and stop fighting for what you want because everyone else has it: kadang kadang kita tatahu what it takes for that person utk dpt what they want. 


If kita nak pandai gak, belajar a. Kalau kita nak duit poket lebih, use whatever you have utk berbisnes walau gula gula sekalipun. If you want to be happy, learn to be happy.


Fight for what you want. Dan kalau tak sedar, that's what Allah wants us to do. Fight for it. To makesure kita deserve it. And it is really worthy. 


You know that moment bila kita dah 3 hari 3 malam tak tidur sbb nak siapkan assignment to makesure its perfect , well at least almost.

Dan lecturer happy with our work, dan perasaan bila lecturer kata good job? Yes that feeling.


Atau kita berbisnes utk cari duit poket. Dan bila dpt untung plus customer bg feedback best dan kita happy sbb they are happy. That satisfaction punya perasaan? Yes. That one.

Tuhan bagi bonus. 



Dan ingat , if you've fought habis habisan dan things dont turn out mcm apa kita nak. Jgn give up. Jgn meroyan. It happens.



Tapi sbb Allah tahu. Kita deserve something bigger. Sbb paling best bila saat dah jatuh tergolek rasa hidup gelap dan kita ttp move on dan cari nur . Cari light. 


Bila jumpa, itu perasaan paling. "Allah maha besar. Terima kasih ya Allah."



28 comments:

Teena Tna said...

Yuppp. Rezeki Nya pelbagai. Jika bukan melalui apa yg kita nak, iA ada banyak cara lagi. Just Trust Him.

D Yatie said...

Betul tu dik. Setuju sangat.
Akak skluarga dah lalui byk benda utk hidup begini skrg ini.
Dan jujur kepuasan nya tidak dapat digambarkan dengan kata-kata.
Segala kepahitan yg dilalui mengajar akak byk benda.

piqa da bajitos said...

kadang2 kita dalam tak sedar ter pertikai rezeki
nafsu setan menguasai
hihi
thanks peringatan =)

najwarahsiahatiatin said...

salam kak dena love this entry make me bcome motivated :) thankss and to tell u sya use k.dena punya words utk fb and i put credit on you :)

Shazwani Ramly said...

setuju. kadang kadang kita tak tahu apa orang tu alami utk dpt apa yg dia nak. kita kena usaha. kita semua berbeza. nak lebih, buat lebih jugak. :)

NJihe.am said...

Salam kak dena, rezeki milik Allah, tugas kita jangan putus asa.

Afiqah Adzan said...

Nice sharing Kak . We've to fight for what we want

siti zulaikha said...

yup betol tu sis.. cuma kita yang ta sedar semua tu.. masya'allah... btw.. singgah sini sambil follow mollow blog sis yg ohsem ni.. jmput singgah ke blog sy.. :) http://thatmyblognotyours.blogspot.com/

Jαnnαhツ said...

betul dek dena. rezeki Allah adalah untuk semua makhluk-Nya. Bersyukurlah.

Anis Hayati said...

kata2 akak tu betul...
thanks share :)
semangat sikit saya bila dh bce

Seri Selaseh said...

Rezeki masing2. Allah dah tetapkan. Macam Datuk Rosham Nor cakap, dia dulu SPM pon tak lepas, skrang dah dapat Datuk. Semua ni rezeki. Semua org bleh berjaya. Cuma mungkin cara nak berjaya tu tak sama dgn org lain.

Kesihatan, kebahagiaan famili pon satu rezeki gak.

farhana mohamad said...

well said dena.
peringatan untuk kita semua. =)

nisa mazlan said...

Salam kak dena. Suke sgt entry ni sbb kite ni manusia..kne slalu diingatkn..thanx for remind me..entry2 kak dena byk motivate sye..smoge entry kak dena menjdi saham di akhirat..ameen :)

farhana mohamad said...

well said dena!
peringatan untuk kita semua. =)

Miftahun Najah said...

Dan kalaulah Allah memewahkan rezeki bagi setiap hambaNya, nescaya mereka akan melampaui batas di bumi (dengan perbuatan-perbuatan liar durjana) akan tetapi Allah menurunkan (rezekiNya itu) menurut kadar yang tertentu sebagaimana yang dikehendakiNya. Sesungguhnya Ia Mengetahui dengan mendalam akan segala keadaan hambaNya, lagi Melihat dengan nyata. [As Syura:27]

Salsabila said...

Nice sharing kak .

Arin Azreen said...

yupp.. betul sgt2 kak dena.. :) syukran kasiran di atas motivasinya.. :)) nice entri! barakillah..

lala yusof said...

yup, rezeki bl pyh dicari, n then bl kita mendptnya mmg terasa nikmatnya yang hanya org pernah alami tahu akan nikmatnya...hanya pd Allah kita bersyukur

sya hassan said...

agreed!! benda Allah dah tetapkan.. we should be grateful..

R.A.I.N.B.O.W said...

seriously it's a fact.. sememangnya berlaku ke atas diri sendiri.. sangat2 memberi satu nafas baru and i will use it as my new motivation :)by the way, kite nak share post dena, and i will make sure to put credit on u :) ..may Allah bless u dena

angin sepoi sepoi said...

betul...sabar je ubatnya, redha, sy pn dh bnyak kali jatuh.. skrg kumpul semangat bangun balik =)

Syahida Azizan said...

salam...akak bru tgk tutorial dena utk tudung bawal..sgt2 mmberi inspirasi sbb akak mmg suka pakai bawal n nak cover bahagian depan..time ksh utk tutorial tu...=)

Zyra Roslan said...

salam kak dena.. lpz baca entry nhe.. sya rasa dpt smngat smula.. btl kata kak.. itu rezeki.. allah maha adil..
thanks kak.. ;)

Aimi Farhana said...

betul lah. saya sokong 100%.
Actually, sy pernah rasa pun benda macam tu. Pernah rasa macam hidup ni macam sial sebab tak pernah ada rezeki dan tak pernah dapat apa yang saya nak, walaupun dah give up banyak kali, tapi still meminta dengan Allah. And now, bertahun-tahun sy tunggu nak dapat kan something yang i nak tu, sekarang, DAH DAPAT DAH PUN. Alhamdulillah. Yang penting, jangan putus asa dan jangan berhenti meminta dengan Allah la.

Nurshalilah Fauzan Mailin said...

Assalammualaikum wbt kak dena ^_^ setuju sangat2 dengan entry akak ni ^_^
Rezeki itu milik Allah ^_^

Nice entry, from me nurshalilahfauzan1@blogspot.com

Aisyah Bokori said...

dena, bila nak update blog ni..rindu lah hehe

shaliza aziz said...

kita just usaha, tak perlu pertikaikan rezeki dari-Nya. sometimes cepat, kadang lambat. tapi kena usaha sungguh2 kan. bukan hanya tunggu rezeki dtg bergolek :)

Ain Syafa Nabila said...

aaaaaaa nanges kot baca.
rasa la jugak yg macam kita ni selalu x bersyukur dgn apa yg kita dah ada.
pulak tu selalu nak lebih tapi malas usaha. haih.

nice akak =) thanks.

meh visit blog saya. biasa2 saja.
ainsyafa23.blogspot.com