Wednesday, January 4, 2012

Real one stays because we live in reality , not fantasy

Bismillah ,
Assalamualaikum :')
It's 2.43 am right now and i'm updating my blog.Woohooh dena is an owl -,-" hehe!
I thought I would write something since pepagi buta ni hati tenang layan zikrullah kat youtube.memacam ada. suara diorang vavavvoom ya Allah.Anyway. I love writing,so basically ni bukan tempat aku berdebat ke apa. but it's all about my stories ans writing. I don't ask people to like it . but i really appreciate to those yang enjoy my writing. Hope some of my entries bagi message yang baik baik lah ye.

What i'm going to talk about for this entry? *angkat angkat kening*
About friends or those who used to be/still being so close with us . Very general huh? No , not talking about anyone . This stuff is very matter to me since i have a friends , since when? since i was a baby? eh yeah who knows.

Hm we always have at least that one person who used to be so close with us.so close. But tulah , kuasa Allah , ada orang yang kekal bersama kita and ada yang tak. If it's about family , family stays, always as a family. but friends do come and go. Ada yang dah tak rapat because of pernah fight ke , ada pasal lain tempat belajar jauh, ada pasal masa and semua kuasa Allah. Sometimes we did our best but still , jodoh tak memihak kat kita. but in this case , what we can do is give our best and let Allah settle everything.

It's hard to forget the memories , it's even harder to forget ,to delete the people who included in those moments. It's easy to forgive ,hard to forget.  but when you forgive , forget about it. okay obviously you won't . but be easy. everybody makes mistake. in any friendship pun.kita selalu diingatkan to give and take and be honest.

Why is it so hard to forget something hurtful? because Allah wants us to learn from it and make us utterly stronger.
We still survive today because Allah has given us a lot of tests in our life. To make us stronger and to teach us the value of something valuable? haha means that we 'll know the value of someone/something that is good to us. For us to appreciate more. How pulak losing someone teach us? Hm , for us to muhasabah diri maybe? Allah nak bagi kita hidayah and nikmat dalam banyak cara. takde kemanisan tanpa melalui kepahitan. Sometimes kita terlalu selesa dengan kedudukan kita sampai lupa. Lupa nak mensyukuri apa yang dah Allah bagi kita.and salah satu cara uji kita habis habisan is pasal kawan,orang yang kita sayang.


Forgive and forget . even if it's hard to forget but be mature,think wise. Holding grudge won't lead you anywhere.
Forgive and forget bersihkan hati. kalau kita maafkan and tak forget.kita still berdendam lah kan? but , if kita ingat ingat.doakan lah yang terbaik untuk semua. mengingati untuk belajar kesilapan then insyaAllah would be fine. Orang kata , cakap senang ah. Dude , aku pun manusia. aku pernah melalui macam macam jugak. but we have no right lah. and oh about friends tu , dalam hidup macam2 friends kan ada. Kita pulak mampu bagi yang terbaik. mestilah ada salah silap. sit down and talk , real friends talk with us to settle the problem , not talking behind us.  Aku pernah je menangis pasal kawan . mak pesan , "kita tak mampu nak faham semua kawan kita,and tentu lah bukan semua kawan faham kita".that's why in order to get a good friend,we have to try to be a good friend . No matter what , try to think positive about our friends,bersangka baik dengan orang insyaAllah bawa kepada bersangka baik dengan Allah punya plan. Heartbreaks (term untuk segala jenis cinta) ni nampak je buruk habis but then ,  Allah bagi kita jumpa orang yang buat kita heartbroken sebab nak ingatkan kita lah. but tulah aku pun ingatkan diri aku , kalau orang tu,or kawan kita tu yang terbaik buat kita. bagilah dia pada waktu yang terbaik. kalau tak di dunia ,kat akhirat. Sebab apa tau,Allah ambik sesuatu or seseorang tu dari kita and biar kita melalui sakit tu and Allah akan gantikan yang lebih baik. unexpected. Allah kan is the best .

Yang pasti , everything happens for a reason . in order for us to be a better person and get a better thing in life. AllahuAllah , He's the almighty. in whatever we do , insyaAllah.give our best ,mohon petunjuk darinya.,mohon iman yang kuat. Wallahua'lam. Oh btw , friends yang bawak kepada kebaikan insyaAllah jodoh sampai ke syurga. See ya friends!

Not everyone likes you . In every number who likes you , there will always 1% who doesn't like you for who you are. Be real. Be good. Why bother ? Focus on those who need us . Don't neglect those who appreciate us just because we focused on those who don't like us. Appreciate to be appreciated.We live for Allah , not people. Love For Allah is the major key of Human Love.
ceh kengkonon berfalsafah pulak dena. haha no ,just some of my thoughts .reminder khas untuk diri sendiri and orang lain. saja nak bagi gedabak gedabak.ehhee forgive me if there's any salah silap.

Sincerely, Dena Bahrin

35 comments:

oshinz said...

this is a gud entry dena.. i like it very much!! =)

Dena said...

thankyou so much oshinz :)

Afyqa Shamsuddin said...

alaaaaa, apa yang awak cakap semua betul, see u in Jannah baby. InshaAllah. doa friendship kita sampai ke sana. hoho me love you so muchy.

Dena said...

awh , see you :B
inshaAllah ,friendship sampai ke syurga eh.love you toooo! :')

Ras Atiqah Mohd Rosli said...

this is a very nice entry. As for now, i became very very sensitive in friendship, sometimes i feel like they are ignoring me, and etc. but i guess, everything happens for reasons and not everyone will stay in your life. people come and go! thank you, kak dena:)

Inbox said...

I'm falling in love with what you are sharing about.nice entry.keep it up f0r ummah.salam kenal

Cik tikah said...

erm... hati yg tenang mudah memafkan. setuju x dena?

maisarah sarah said...

like entry ni ^_^

nafra said...

gud dena..more entry like this plis!!

Nur Syahirah Mohd Amri said...

Kak Dena, terima kasih untuk entry ni. This is inspiring. Thanks a lot. Saya share kat fb :)

ADILA MOHKTAR II said...

Entri kak Dena buat sy sedar,setiap yg berlaku, pasti ada hikmah dan ganjarannya kelak. Sabar. Terima kasih :)

Nur said...

i pinjam quote u :) Nice sangat words tu. I suke. hihi.

nurul syazwani :) said...

Kak Dena :D i love your posts. Even jauh, kita semua tetap sisters kan :') Take care , Semoga sentiasa maju dlm dunia blogging :D

Leo "Ricky" Huzair said...

Pergh terasa awkward lak sorang lelaki jek yang comment.

Btw, I like the way u wrote.

It's seems that ur degree of intelligent is higher than usual.

Keep it up. :)

Ms.Siti said...

hidup rase sepi tanpa seorang kawan.

Dena said...

THANKYOU SEMUA ! it's okay.sama sama kita try jadi kawna yang baik untuk dapat kawan yang baik k.may Allah guide us and protect us :)

Keretapi said...

akak, nowadays (eh bukan days tp months or even a couple of years now), i appreciate everything yang cakap pasal orang tak suka kita, nak buat camne semua tu. it makes accepting the fact that some people do hate us an easier process. dah lama nak buat post pasal benda cani lah jugak, but entah. terfikir nanti mesti kena attack ngn mereka yg terasa. but i will, someday. cuma malas je, post lama pun tak siap lagi :3


thanks for the falsafah! it makes me feel better :)

lin@ cweks said...

assalammualikum..akk adk suke bace blog akk..penuh dgn nasihat ..dah kate2 semangat..everything u said..sume nyer betol..yeah kdg2 kwn yg kite syg sgt pown tingglkan kiteew kan..mcm2 dugaan adk sepanjang 16 taon ney..hope taon ney better than others year..never give up,\..actually byk nak komen but..xperlah..laen mase..k..wsslm..:)

mrs irmidrza to be said...

hi dear...i know u little dear...hehe..=)..good writing i can say..have a good message and the most important thing is the islamic input..that people always forget nowdays..

salam kenal dear...miza is here..folo u dear..

ayuni rosli said...

nice entry and meaningful. kite try utk faham kawan. atleast kite put effort utk make a good relationship. sometimes it cant make it. if kawan betul2 ikhlas, mereka saling melengkapi atas kekurangan kite =)

fatin said...

Dear,
:) Truly inspiring.

Nizam Ijam said...

good :)

erleena said...

very nice entri dina , tengs so much ! :D

H S ramli said...

salam dena.
hehe...

suka dpt kenal awak, bce blog awak,
more about ur love story tu buat saye kenal awak,,,

tahniah first of all...
moga jodoh korang diberkati dan selamat sokmo deyh!

nak sangat jumpa awak ^^ uia kan?
tgk la nanti kalu sye singgh uia,atau pape nanti kiter boleh berkenalan kan? heheeee..

dena , moga awak berjaya selalu .

ishak izhar said...

assalamualaikum..
kak deena..nice post..:)..

mohon untuk di share kan boleh??

emira shafiqa said...

terima kasih utk peringatan ni ye kak dena :)

nadia said...

salam , nice entry kak . love it ;)

honeydewholic said...

kak Dena, this entry very inspiring me. thanks a lot. :)

Dena said...

thankyou everyone! you guys are stonger than you ever thought k!

may Allah bless us all <3

Nur Ruwaidah said...

nice one dena. u inspired me. im now trying to improve myself, i wanna be a good girl, so that Allah bless me. thanks dena, i like what you write :) nice to know you...

•Nazihah Zulkifli• said...

akak. thanks :)
Allah sent me the urge to read your blog. and this post really do give me strength. thanks again :')

Daffodil said...

Allah hantar akak ke sini. Thank you so much! :)

Naim said...

deena . very nice entry from u :)

Nisha Tiyanid said...

Dena..your words is so inspiring and above it all it's sincere! I can feel it girllll!!!

Kucing sesat said...

Kak dina, your words is full of wonder. btw, I really enjoy reading your blog. Thanks for sharing :)