Friday, January 27, 2012

Guys and Girls , Past is "whatever."

Ingat , seburuk mana pun perangai kita,ada yang lebih buruk, sebaik mana pun perangai kita, akan ada yang lebih baik dan hakikatnya,diri kita takkan pernah sempurna.Nabi Muhammad manusia terbaik. Ok tetibe bagi self reminder. takdelah self mana bila dah public,but meaning i'm reminding benda yang baik untuk aku dan utk orang lain.Baru semangat brothers sisters ukhuwwah filla abadan abada.heee

Anyways,Assalamualaikum ! :) And Hi , alhamdulillah aku masih dikurniakan kerajinan untuk update blog ni -,- Maaf , kebusy an ini menghalang. Sibuk nak kah *ekhem* win. Sibuk nak degree.

Alright,stop there sebab apa aku nak share harini is hm There's a stranger, a girl , a sweet girl yang aku supposed berani untuk cerita pasal dia kat aku and , a girl yang ada bad past yang mana dia regret ,very regret today.The past is haunting her and make her feel guilty selalu . Sorry, aku takboleh tunjuk email tu sebab walaupun aku takkan bgtahu nama but email itu aku kira aib orang and tak elok ditunjuk. but conclusionnya from the email. sebab her past tu , dia sangat risau  takut takde yang org yang baik akan terima dia.

So i guess ,this entry khas for her,myself and inshaAllah for others.



ASK YOURSELF ; DO YOU EVER FEEL GUILTY ALL DAY LONG , REMEMBERING ALL MISTAKES/SINS YOU HAD DONE IN THE PAST? AND IT STOPS YOU FROM BELIEVING THAT YOU ARE STILL DESERVE TO HAVE A BETTER LIFE , AND DESERVE TO BE A BETTER MUSLIM?


Well to be honest, i do.yes,because i'm human. Tipu aku baik sangat tak pernah buat silap. I'm ordinary,i do mistakes but i'm learning and trying to fix myself to be a better khalifah of Allah. Everyone makes mistakes and everyone ada mistakes yang rasa ya Allah , layakkah aku.Layakkah aku.

Sabda Rasulullah S.A.W ; "Manusia itu tidak sunyi daripada membuat kesalahan dan lupa."

So we know and we sure yang memang manusia takkan pernah lepas dari buat,kerana tiada yang ma'sum selain Nabi Muhammad S.A.W and para nabi. But still,doesn't mean we can take it for granted and mis-use ayat " I'm human,everybody makes mistakes".Mis-use di sini or menyalah gunakan is , sedar dengan kesalahan itu tp tak cuba perbaiki and you use those words. Seriously?!

The best air mata is menangis kerana dosa , menangis kerana keindahan Allah jadikan and menangis kerana gembira atas nikmat yang Allah berikan. It's okay to cry , aku sendiri kadang kadang bila ingat salah silap,aku menangis. But you know,sometimes the mistake done by ourselves tu sendiri taught us and that's what makes us today. We learnt from mistakes kan.

In case for the girl, What past is past . it's haunting you,i know but No matter how big pun kesalahan tu, Allah je yang tahu apa yang terbaik untuk kita in the future and no worries , Allah maha pengampun.

Firman Allah SWT dalam surah al-Imran ayat 135 : “Dan apabila mereka melakukan perkara dosa atau menzalimi diri sendiri, lalu segera mengingati Allah dan bertaubat atas segala kesalahan mereka.” 

Don't ever feel jijik about yourself or keep convincing yourself yang you don't deserve anything good sebab Everytime kita solat , kita berdoa and benar benar bertaubat,inshaAllah Allah akan bersihkan hati and kurniakan perasaan "The New You." it's like , tutup cerita lama ,bukak cerita yang baru. Moreover,

Sabda Baginda SAW: “Sesiapa yang menghadapi masalah ini (dosa lampau), maka hendaklah memohon supaya ditutup oleh Allah SWT.” (Hadis riwayat Malik dan Hakim)

Yes, to be exact , no need untuk cerita kan aib sendiri pada orang lain *except cerita pada seseorang tertentu utk dapatkan advice,or pandangan.seseorang yang tahu*.Bck to cerita aib tu, It will create another prob which is orang akan ada that idea yang "si dia dia ni PERNAH ", even though "pernah" is the past. But still meninggalkan idea buruk about us kepada orang lain . & Always doa kat ALLAH supaya aib kita ditutup di dunia and akhirat,always always always .everytime solat.lepas solat. That's why jgn sibuk canang aib orang jugak. Sebab takut takut tak didunia,kat akhirat nanti aib kita dibuka ,nauzubillah.

Dan LAGI bukti Allah tu maha pengampun.

Firman Allah dalam surah Az-Zumar ayat 53 ;  "Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hamba-Ku yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa. Sesungguhnya Dia adalah Tuhan Yang Maha Pengampun lagi Maha Pengasih."

See? Trust yourself , believe in Allah's plan. As long kita bertaubat and benar2 taknak balik pada dosa yang lalu ,inshaAllah Allah protect kita.

Firman Allah lagi dlm surah al-furqan ayat 68 to 69 (you can check it for yourself) yang mereka yang melakukan dosa besar seperti syirikkan Allah ,melakukan zina  and etc akan kekal di dalam neraka.

WHAT? ..... WHAT IF DAH MENYESAL,DAH BERTAUBAT. *bertaubat bukan sekadar ckp,tapi action,solat and betul2 try seboleh2nya elak nak balik pada dosa lalu*

Good news for you bebeh ,

Firman Allah lagi dalam surah al-furqan ayat 70 ; "Kecuali orang yang bertaubat dan beriman serta mengerjakan amal yang baik, maka orang-orang itu, Allah akan menggantikan (pada tempat) kejahatan mereka dengan kebaikan; dan adalah Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."

Menangis sekarang please sebab kita ada tuhan yang sangat ah-maaaayzing! :') dan kerana itu kita semua amazing kerana Our God is amazing, Allah itu maha amazing! and another thing is that jangan risau about the future , as long as yg dinyatakan dalam ayat kat atas, kita solat,taat pada Allah and all that stuff. Buruk mana pun our past, Allah tak pandang. doesn't matter anymore. the present will create a better future.

DOES HE/SHE WILL ACCEPT ME IF THEY KNOW MY PAST?

Jodoh di tangan Allah. kita just boleh doa and usaha untuk jadikan diri kita baik supaya dapat yang baik. Ada orang yang benar2 baik tapi mungkin bukan yg terbaik utk kita.Tapi yang pasti, Allah sahaja yang tahu and layak tentukan siapa baik untuk siapa.So if dengan tak sengajanya the person tahu and they willing to accept you sebab tahu you guys dah bertaubat and trying to be better then Alhamdulillah Allah kurniakan orang yang mampu terima and membimbing awak.but if they don't , jangan cerita. Seriously don't. they want you atas dasar diri awak yang sekarang. to be honest,if he wants you, he won't ask. because he shouldn't care your past, like " pernah tak blablabla".i mean , soalan yang berbaur sensitif and aib lah aib. and if orang tu tanya jugak , if you tell , and terang tang tang they can't accept you then have to bear with it lah, Allah akan gantikan dengan yg lebih baik inshaAllah.Tapi kalau tanak jawab,jawab je lah, " Yang lepas adalah lepas,sama ada pernah atau tak pernah tu.Biar Allah saja yang tahu dan semua tu tak penting,sebab what matter now is sekarang and akan datang." Plus , we never know dalam usaha untuk perbaiki diri,Allah akan berikan kita someone yang takkan tanya kisah2 lalu untuk mendorong kita and sama sama remind each other to be better.kan,so shweeet kan? kata nak sama sama dunia akhirat.

Okay girls? and guys? Allah still panggil kita hamba hambanya walaupun kita dah buat dosa macam macam.Allah sendiri promise pintu taubat sentiasa terbuka and Allah sendiri berfirman akan mengampunkan mereka yang bertaubat dan beriman dan beramal soleh. So other people have no right to judge utk kata di dia ni takkan diampunkan apa semua. Tentang niat and feeling tu semua serah pada ALLAH.Kerja kita,cerita buruk tutup,jangan fikir fikir and cakap pasal our past yang hodoh tu and keep praying.

Last but not least . Our past has no right to stop us from having a better future.As long as we believe in Allah , put more effort and never stop trying to be better,today and everyday. We deserve to be happy . We deserve to have a good life. We deserve to get a good person. Because we're awesome like that!

Ok, TIPU JEWWW HEWHWHWHWWHAHIKHIK

because We have Allah, and because of him , our life is amazing :)

Walallahua'lam ,yang buruk dari dena sendiri. and yang baik semua dari Allah S.W.T . All the best bebeh!

Past is whatever *insert gaya gedik* , Present is let's do something better, Future is ,"ya Allah, I give it all to you,please give me something better?"

Sincerely,Dena Bahrin

48 comments:

Murni Ateerah [Kutee] said...

suka entry ni :)

miss chillax said...

subhanaALLAH. a good reminder to us, indeed! Well done kak dena. =)

wanie mn said...

thanx. saya ambil sbg nasihat. :)

ween said...

so inspiring thanks dena :)

lovemeornot said...

i agree your post...
whatever happen don't look back..past just a past...
p/s:tell that girl, solat sunat taubat byk2, insyaAllah, she deserve a better man...
Allah knows yang terbaik untuk kita...=)

eszyamin said...

terima kasih dena..keep on hupdate entri2 cmni..

Hazmi Anas said...

Yea,reallt good entry..

K O R I E said...

yeah u r right!

Dena said...

terima kasih murni :) harapa dpt manfaatkan heee

miss chillax,alhamdulillah :)

wanie mn , ween alhamdulillah thankyou harap mmbantu :)

lovemeornot , yep! thanksss :) inshaAllah amiiin

eszyamin sama sama inshaAllah :)

hazmi anas,alhamdulillah thanks bro! :)

korie :)

yaya said...

semoga terkesan kat hati yaya sendiri :)

Amani said...

yes past is whatever, indeed.
nice girl :)

Dena said...

ameen yaya :)

amani, thanks girl ! :)

♥♥relyza♥♥ said...

good entry from a young & nice girl like you dena.
tersirat disebalik entry ni, awak menyebarkan ajaran ALLAH. keep it up!

nur amalina athman said...

bagus entry ni..:)

Neeja Ami said...

Subhanallah... smoga kta sma2 amik.iktibar dn sntiasa yakin btapa Allah SWT itu sntiasa ada utk kita... buat adik Dena smoga sgala urusan kmu bjalan lncr... sgt mngagumi kmu apatah lg sy hpy krn psamaan kta yg btunang d usia muda... Take care Assalamulaikum

Fazreen Misbae said...

Always trying to be abetter peson..susah..tapi, kena teruskan jgk usaha tu.. :)

aincloudnine said...

subhanALLAH.. thanks kak dena for reminding us :)

aincloudnine said...

thanks kak dena for reminding us. :)

WanyChokie♥ said...

Thank you 4 the wonderful post. jemput tgk blog saya. :)

deardearyhaty.blogspot.com said...

so niceeee..:)

farah izwani said...

entry sebagai peringatan diri dan muhasabah diri sendiri.

memang terkesan. :)

best.

aLya maNip said...

love this.. inspire me to someone better :)

Husna.Ma said...

alhamdulillah nice post girl :)

Cik tikah said...

kita boleh berubah & kesalaha lepas mengajar kita supaya jgn buat jht lagi kan :)

♥ shaheizny ma ♥ said...

terima kasih atas peringatan :D

diriku said...

this my first time reading ur blog, n the first entry i read was this entry, i was kinda attract to it, it make all of us remind back to ALLAH SWT, and remind back about ourselves

MyJalil said...

sgt bagus buat pengajaran dan pedoman untuk semua org..

qilah said...

oh ! i'm touched . sangat tersentuh .btw, keep it up.sentiasa ingat mengingati (:

Faiq Aiman said...

nice entri sis :)

najihatussolehah said...

hmm..belajarlah dr kesilapan..

eykameow said...

Dena Bahrin, u sangat ohsemmmmmm :)

Anis Adila Aris said...

sangat suka entry ni :)

yang lepas jadikan pedoman, buat yang terbaik untuk masa depan

ayuyuuu said...

so inspired. thanks dena :')

Ain Dzaya said...

it inspiring me =)
good advising sis =)

Apa petanda dia jodoh kita? ♥

Rozida Hanim said...

nice entry :) i like it.

faiz fakhirin said...

Nasihat yg bagus...tankiyu tankiyu

cik ekaa hazir said...

sukaa entry ne. sngat berguna

adamiera said...

nasihat bergune,thanks dena.kite same umur tapi saye kawen lambat lagi,weeeee:P

SuhanaSamsuddin. said...

entry yg very amazing macam kak Dena Bahrin yang AMAZING! hehe ^_^

echa takashimaya said...

Dena, pinjam video awak dekat blog ye :)

elynn aiza ♥ said...

suka entry ni . mohon share yee kata-kata dari dena nie :)

AnipPunye said...

camne akak dpt semue dalil2 ni

akak selalu ke pegi nadah kaitab

sbb sy xs guna dalil2 n selalu denga

orng gune hadis n dalil yg cam gitu

chubby_910 said...

thanks for the advise and kata smngt kak dena...:)

chubby_910 said...
This comment has been removed by the author.
Aida Effarina said...

this entry really give me spirit to wake up back. thanks dena =')

TintaRane said...

i love dis entry...well done dena ;)

aloy said...

assalamualaikum.. i have a story to tell, after i read this post,now, im aware, mungkin itulah perasaan dia,.what she feels after what happen between us.. bnde yg lepas, x baek dikenang, benar, bahkan x perlu dikenang.. sbb karma yg terjadi.. skrg ex2 sy sorg da kawen, dan sorg lg da bertunang,. glad to hear that..im very happy for that,. walaupn ianya perkara lepas, sy xnk diorg ceritakan apa yg trjd antara kami dlu,.sy ingtkan mreka, jgn ckp psal kte,jgn kenang kisah kita dahulu,cte baek dan bruk biar berakhir di situ shaja,.tp ble org ckp - eh jgn ah dgn die, die uh dlu ngan si polan binti polan,. orang ttap skeptikal psal diri sy n ex..ex da bertunang n kawen xpe lah,.jd mcm fobia nk pd brhubungan ini, smpai ble2 pn xkn nk cte psal aib msing2, ape yg sy taw psal die, die taw psal sy, msing2 ade baek dan buruk msing2, yg bila dikongsi bersama, wujud rasa nk memahami.. skrg sy bahagia, xde spe2 pn.. cukup Allah S.W.T. bagiku, kerana Allah juga lah yg mmberi hidayah untuk kembali ke jalan yang benar,. benar jodoh itu rahsia Allah, akan sy tunggu jodoh itu untuk saya pula.. InsyaAllah.. :)

aloy said...

assalamualaikum.. i have a story to tell, after i read this post,now, im aware, mungkin itulah perasaan dia,.what she feels after what happen between us.. bnde yg lepas, x baek dikenang, benar, bahkan x perlu dikenang.. sbb karma yg terjadi.. skrg ex2 sy sorg da kawen, dan sorg lg da bertunang,. glad to hear that..im very happy for that,. walaupn ianya perkara lepas, sy xnk diorg ceritakan apa yg trjd antara kami dlu,.sy ingtkan mreka, jgn ckp psal kte,jgn kenang kisah kita dahulu,cte baek dan bruk biar berakhir di situ shaja,.tp ble org ckp - eh jgn ah dgn die, die uh dlu ngan si polan binti polan,. orang ttap skeptikal psal diri sy n ex..ex da bertunang n kawen xpe lah,.jd mcm fobia nk pd brhubungan ini, smpai ble2 pn xkn nk cte psal aib msing2, ape yg sy taw psal die, die taw psal sy, msing2 ade baek dan buruk msing2, yg bila dikongsi bersama, wujud rasa nk memahami.. skrg sy bahagia, xde spe2 pn.. cukup Allah S.W.T. bagiku, kerana Allah juga lah yg mmberi hidayah untuk kembali ke jalan yang benar,. benar jodoh itu rahsia Allah, akan sy tunggu jodoh itu untuk saya pula.. InsyaAllah.. :)