Monday, December 26, 2011

1#Twins Of Faith

Hai Assalamualaikum ! :)

On 24,25 december . Dena pergi TWINS OF FAITH :) ok some of you tatahu apa jadah sebenarnya twins of faith. Tak pun kalau ikut soalan abah dena ,  " twinss? kembar?!" dan dena akan berlalu pergi tanpa reti menjawab soalan payah tu. Nah link ,  Twins of faith mana tahu insyaAllah kalau ada lagi next year .reramai pergi. I have a lot to share sebenarnya. but aku try lah masukkan yang mana boleh. hope you guys boleh faham apa aku share and benefit it and , enjoy ! < gaya nora danish please.

Twins of faith ni dena rasa kalau buat selalu pun ok jugak. seriously bermanfaat betul.  walaupun the whole day dengar mcm ceramah je but those yang bagi talk adalah amazing dan aku rasa kerdil betul. tapi at least bila prog macam ni diadakan kalau tertidur sekali pun, kalau tak hidup2 ,meninggal dalam majlis ilmu jugak. InsyaAllah . Jadi kat sini ,nak share sikit benda2 aku salin time kat sana . tak semua lah,sebab tolak lapar tak dapat focus , tolak tengah tulis tetibe tertidur ,terus tah hape aku tulis. kira aku paraphrase lah apa diorang cakap. hatechu syaian hatechu sebab buat aku tertidur. Btw selain talk ,ada banyak booth and corners macam marriage corner < yang mana terlebih perempuan instead of lelaki.macam mana ntah nak match kan depa ni. selain itu ada ramai awek arab comel comel masyaAllah ,tak lupa lelaki lelaki melayu dan bukan melayu yang attend this talk. you guys adalah termasuk lelaki idaman. sorry, not for me.i'm taken. *flip shawl*

Paraphrase ( /ˈpærəfreɪz/) is restatement of a text or passages, using other words.

Yang deliver the speech and performed adalah Sh yahya ibrahim ,Boona mohamed , sheikh navaid aziz,brother mazlee , Dr bilal phillips , Sh Alaa El sayed , Sh tawfique , muslim belal , muadz , shinji moriwaki and so on so forth . tak ingat dah :/ btw this entry akan penuh dengan gambar and words yang aku dapat dari sana. Bismillah,bukak majlis dengan al-fatihah.


1# "ARE YOU A NATION MAKER OR NATION BREAKER? " Ask yourself.
sebenarnya confuse siapa bagi speech ni. Sh yahya tak silap. TAK SILAP.

Good life when you remember these ;

  • Be patient
  • Difficulty will come ,no doubt. It will be easy when you walk the talk.
  • Be strong and have faith that everything happens for a reason. and Allah is there for you.Always remember who you are , you should build the nation,not destroying it/

You know why ?  because YOU'RE THE BEST NATION ACCORDING TO AL-QURAN.


2# I AM A MUSLIM & PROUD OF IT. - SH Navaid Aziz

Secret to be a proud muslim ;

  • Educate yourself
  • Kum Faanzir - Stand up and call people - sebarkan kebaikan.
  • Kumillaila illa qalila - Bangun for qiyamullail. Relationship with creator.
  • worship Allah alone - you'll never enter paradise without believe and you never believe if you don't love each other.
  • Forgiveness - show power because you can control the anger . 
  • Relationship with Allah  - Source of strength .
Husband criterion ;  Attitudes elok , keturunan baik , the one who you live with his mother. sebab life is difficult when you can't get along with the mother.

3# Education is for life , not for living . - Dr bilal Phillips.

  • Seeking knowledge is one of the way to purify yourself from sin.
  • Knowledge of Allah,prophet and religion - fardhu ain
  • life skill knowledge - fardhu kifayah
  • Revealed knowledge.
  • We're seeking knowledge > functioning in this world.
  • Make efforts to gain knowledge.










Ok aku rasa cukup ni dulu , aku akan buat next entri ,sebab ada benda lagi aku nak share . ewah , tak kira aku nak share jugak.

and for the next entry dena akan masukkan videos yang dena ada rakam from mereka yang perform ,shinji,boona,abdullah rolle ,muadz . Wallahua'lam . harap dena dah summarize kan untuk you guys senang faham. may Allah bless us all and terus hujankan kita dengan ilmu bebanyak :)

p/s : doakan kita last paper esok,cct :) THANKYOUUUU

26 comments:

Afyqa Shamsuddin said...

Good info sister, keep it up :) and Thankyou. KIhkihkih. jeles k nak pergi fulus tak hado. at least dena no boleh share kan, yang vid tu cecepat sebab best giloo.

Dena said...

hehehe thankyou! haha okay next entry! :D

Dcera Ismail said...

best nyer :) nak pegi, tapi takde rezeki lah :D

SufiaOmar said...

awesome! :B

nawariah :) said...

sangat bermanfaat :)

AishahAzli said...

really awesome!!..info best..teringin nak pergi tapi banyak kekangan.at least dapat juga info dari blog sis ;P

AKIM IQBAL said...

Tunang hang tu ada blog tak ? Kalau ada pelis bagitau kat aku. Huhuhu.

nafra said...

good luck dena last paper ;)
thank you for sharing...

Alya Sumayyah said...

Assalammualaikum,dena may u show the way you wear da shawl..labuh kat dpn n blakg kan?coz..sy pkai tudung labuh n nk pkai shawl yg mnutup dpan n blakg cm 2..may U?

umie maisara said...

best dpt g talk mcm ni... =) like2.

eykameow said...

thnks for sharing dis dena! tak sabar lahai nk tggu video yg dena ckp tuu... ok2, be patient ! :D

sea_lavender said...

perkongsian menarik =)
tgu next entry,,
dena blajar mne ye?
gud luck 4 exam =)

Syaza Suraini said...

i went there too!
sgt best~

sis, u x join ke yg boonaa mohammed challenge tu? ke da beli album dia? :D

Princess Ezzah said...

Salam. I dah follow you. Kalau sudi, follow la I gak. Hehe. Btw, nice blog. Byk info berguna :)

KhAi FaDzLee said...

twin of faith..hm..bnyk benefitnyer..tq

Ariffah9 said...

punya la tunggu islamic conference mcm ni kat M'sia .. sekali time dah ada, pergi London pulak =_=

Lily Zainal said...

Kalau ada rezeki , nak pergi jugak lah next time :) Thanks for sharing this info . And break a leg untuk exam :3

Lily Zainal said...

:)

@NG@H91 said...

great talk...

@NG@H91 said...

great talk...

::fatihahanapi:: said...

tak tau pon ade program sebegini.. bukan calang2 orang bagi ceramah ni..

http://fatihahanapi.blogspot.com/2011/12/pasangan-kenapa-saya-terlalu-memilih.html

Dena said...

best sangat ! you guys should come too! :')

siti ika said...

the one who you live with his mother. sebab life is difficult when you can't get along with the mother

ni maksudnye macam mana dena?

ilyani92 said...

kwn kte mmg best sgt!byk info..
tp xde rezeki nak pergi sbb jauh..
xpela..maybe next yr InsyaALLAH..
tp seriously..mmg best!

cimOt said...

tak berkesempatan lg nak pegi..tp siyesly, i love boona..he came to my uni before this twin of faith..

http://akupunyepasalaaa.blogspot.com/2011/12/i-met-him-boonaa-mohammed-and-hes.html

huda R said...

Subhanallah...aku takat ni tengok kat tv je..tv9