Wednesday, December 28, 2011

Don't worry

Bismillahirrahmanirrahim . Assalamualaikum warahtullahi wabarakatuh ( eh macam nak bagi speech pulak)

Actually aku nak blog pasal benda lain.but there's a friend yang mohon buatkan entri yang boleh tenangkan jiwa. Wallahua'lam , aku taktahu lah if it's helpful or not. But well , this is it. Okay so ! how's your life? good great bad worse worst? it's okay , whatever happened in the past (yesterday i considered as a past too kihkih) , make it as something you can leave but learn from it.

i don't know . but somehow especially for girls , emosi tak stabil and being paranoid about EVERYTHING is something common if you ask me la. So , emosi tak stabil tu kalau dah selalu sangat it's either kita selalu layan or maybe it's a big opportunity untuk dekat dengan Allah,maybe itu hint yang kita jauh dengan Allah azza wajalla.

I learnt from mistakes Alhamdulillah . Dulu aku cepat sangat sangat stress and when i got stressed aku akan stress kan lagi diri with something sad. i meant ,biasa lah bila sedih ,dengar lagu sedih2 but then sikitsikittu it's fine tapi bila dah biasa sangat,itu membawa kepada tak elok. because this heart , yeah man our heart only akan totally calm hanya dengan nama nama Allah.meaning to say , from now on .

WHAT YOU SHOULD DO IF YOU'RE FACING WORRIES AND HEART ACHE.

  • cry , just cry . it's okay! even if you're a guy .Really.
  • But jangan lupa , menangis tu jangan terbawak bawak sangat.
  • and to make it way better, sambil nangis mohon Allah kuatkan hati.
  • and to make it the best , pray . Yes,pray. Qiyamullail is the best where time tu the best time untuk communicate with Allah sebab time tu sangat sunyi and time berdoa tu nak menangis nak apa.silakan.ALLAH MAHA MENDENGAR. 
  • other than that , read quran.walau satu ayat. read quran or dengar orang baca quran.feel it.
  • Don't curse. akan lagi keraskan hati and gelapkan hati.if TER, cepat2 istighfar. 
Sebab if kita ada problem ,we do need someone.family or bestfriends. Appreciate them when they try their best to be there for you,jgn kata tak membantu, they were there. be grateful. and that's why semua masalah akan settle if rujuk pada Allah sebab HE's the only one who knows and understand every single thing. yeah, every single details,you got that right bebeh.

And dear people. it's okay :) everything is gonna be alright. sebab janji Allah ,setiap kesusahan kita tempuhi tu akan ada ganjarannya .See Allah sangat penyayang kan. bagi ujian tapi bagi lagi reward. Be grateful, bila ada ujian means Allah sayang sangat kita. Allah nak and suka bila kita sentiasa sujud kepadanya :') Senyum :) Senyum walaupun tak dapat settlekan masalah , but bagi aku senyum tu salah satu cara agar kau percaya Allah itu wujud,Allah itu ada dan sentiasa bersama awak.

What we should do now? senyum! alolololo comel sengsorang senyum.haha. Say Alhamdulillah for everything yang jadi. mohon dari Allah kekuatan . Everyday say to yrself , " For whatever I might be facing today ,  i believe Allah is with me and insyaAllah everything is gonna be fine." Cool . go read quran and sleep! sleep sleep sleep , ah bestnya tidur wehhhh.eh sempat dena ni.


may Allah bless us today , and always :') amin.

Sincerely , Dena Bahrin

36 comments:

lin@ cweks said...

assalammualikum..saye s0k0ng apew yg akk kate..mm..bet0llh.kal0 ktew stress 0r papewjew..mm..bykanlah berd0a kepada allah...cry>>yeah thatts right..menngis b0leh melepaska kesediha..papewp0wn jln yg terbaek..berd0a kepada allah t0k kuatkan semangat.wsslm..:)
.

Amie. said...

baru first time singgah blog awak. and saya suka sangat-sangat pengisiannya :)

Dena said...

lina,waalaikumsalam :) thankyou very much !

amie,alhamdulillah,amik yang baik je tau.kita ni pun still trying to be better. thankyou anyway! :)

wana_abdul said...

thanks dena 4 da tips......i'm feeling down rite now.....n now feel better bla da bce tips2 nih..hehehe....da mampu tersyum...thanks a lot dena....:-)

AKIM IQBAL said...

:)

Dena said...

wana , biiznillah :) alhamdulillah! sesama! :) kita share je apa kita dah experienced

akim :)

farihamuhamad said...

salam dina. entry awak kali ni mmg kene ngan diri sy sebab i lost in my own way. thanx sangat2, sebab rite now i really need sumone ti be my shoulder. but, after reading ur post..sy rase sy dah ok walaupon sikit. but, it is much better than before. thanx a lot. =)

Dena said...

alhamdulillah! it's okay! nanti kejap2 lagi bangun tidur taraaa dah okay :) may Allah bless kay.takecare ! thankyou for reading :)

Schajar McFlurry said...

i read you...
^_^

eykameow said...

yes, i suka ayat yg di boldkan tuh! Allah je tahu apa yg terbaik utk kita.. kalau kita ditimpa masalah tu, ingat satu je.. Allah syg kita :') kan?

cik bulan said...

innallahamaana..!!!
jangan ditanya mengapa kita diuji tapi bersyukurlah ujian masih menyapamu lagi..
biarkan masalah pergi bersama angin yg menderu..^^

cik bulan said...

innallahamana..jangan ditanya mengapa kamu diuji tapi bersyukurlah ujian masih menyapamu lagi..
semalam Dia bersamamu percayalah esok dan selamanya Dia sentiasa ada untukmu..^^

Queen Cumy said...

Assalamualaikum Dena , Thank you so much ! hati ni rasa tenang after baca semua ni . and yess of coz i dh bt mcm ape yg you kate . and always remember Allah always with us . thank you :')

majirashid said...

setuju!!!ni tak..pi mencarot bagai lgi la stress...kan

dena..buat tuto nie...seenang nak reply komen ...tq

http://www.lyssasecret.com/2011/03/tutorial-reply-to-comment.html

NaRuFiQ said...

la tahzan....insyaALLAH kita akan sentiasa berada dalam lingkungan rahmatNYA....

amal said...

Nice sharing dena ! Allahu yubarik fik ;)

‘When you feel sad, what you actually need is a little time to yourself with Quran in your hand, tears in your eyes and Allah in your heart. And it will make you feel better’

miss niedNied said...

banyak membantu entry kamu yg ini. terima kasih berkongsi dear :)

fynaE said...

Kak dena , tu memang terbaik la. tambah baca ayat quran bebanyak. Hati tenang eventhough kita asek rasa na nangis je. ;) Nice entry kak dena

Ckin Kembaq said...

asalkan jgan lepaskan ksedihan di tmpat yang slah..kan? ^_^

mimi natasya yunos said...

:')

Dena said...

hajar thankyou :)

eyka :) yes ;') may Allah bless you.

cikbulan,subhanaAllah thankyou :)

cumy waalaikumsalam :) alhamdulillah , takpe,or youuu <3 takecare may Allah bless.

maji,kan kan kan :)

narufiq and amal,thankyou so much.Allahumma amin,may Allah bless us all.

miss , fynae thanks ! ;') may Allah bless.

cik kembang,true true :)

mimi :)

Myra Amira said...

great post! suke sgt... keep it up :)

nawarrah said...

a great advice :)
thanx a lot :)

♥AienNajwa♥ said...

nice from u dear ! ~ =)

Joe_Hans said...

pesanan yg baek untuk semua...

Adreena B. said...

Inspiring (:

suraini rahmat said...

btl tu. sy ska bca blog awak.
tambah2 skrg ni sy tgh sedih..
Alhamdulilah dibka kan hati utk bca blog awk.

kuah kacang said...

akak dena, thanx for the advice.. btw, kite mmg suke bace segale entry kak dena.. bermanfaat, beside that ingat ALLAH.. tgk aku pon dah terikot speaking campur- campur..hehe.. btw, it's ok.. seronok bile membaca.. keep it up kak dena :)

pelangijiwang said...

heee , nice one kak ! wish that u will follow mine ;)
*nak tunang jugak :D

yanie.yuhuu said...

its work dear ! billion thx 4 that ! may Allah always with us ! =)

epalejau said...

salam dena. thanks for the entry. membantu sangat. aritu lagi baca blog dena, tapi baru terbuka hati nak put comment :)

HE knows what is the best for us. As if it is not mine, i know HE reserves something better for me. SOON :)

Keretapi said...

salam kak :D

saya suka tips tips ni. hehe. memang bila sedih tu tak pernah tahan air mata, sebab crying memangla doesn't make the problems go away, but at least it makes us feel a bit okay. and biasalah sangat kalau emo, pasang lagu emo lagi. siap ada folder or certain songs yang dah tau "aku dengar lagu ni bila sedih atau sakit hati"


haha takleh blah kan. tapi bila cari Allah time sedih, memang rasa cam... entahlah tak dapat describe. rasa Allah sentiasa ada, and sentiasa faham, tak kesahlah dunia nak cakap apa :)

MsDiba said...

jazakillah khayr dena for this post. this really means a lot to me right now.

MsDiba said...

jazakillah khayr dena for this post. means a lot to me right now. :)

afiq said...

thx ^_^

afiq said...

thx ^_^