Monday, December 19, 2011

Explanation Please

Assalamualaikum semua ! yo yo wassap .

Ok , ini akan jadi pre entry before entry tunang. sebab aku nak elakkan ke confuse an melanda atau salah faham ye anak anak sekalian.

Firstly thankyou so much for everyone yang support and thanks for the doa'.to be honest,saya mmg tak dikenali pun. that's why saya buat video tu and upload.sebab BIASANYA mmg family members atau kawan2 saya je yang akan tengok.dan tak sangka berleluasa pula.

Asalnya video tu nak surprisekan tunang saya dengan menjawab proposal dia and nak cite the real story kpd kawan2 saya.saya tatahu bg impact and org sebar. mmg saya nak delete, tapi lihatkan ada di page ustaz azhar, imam muda ,oh islam apa semua. ramai bantah saya delete atas dasar ,diorang tak focus tentang pertunangan saya.sbb mmg itu bukan niatnya. diorang focus tentang cerita saya yang mana ramai anggap ia memberi msg yang sgt baik since ramai budak budak muda or baya saya gelumang dengan maksiat couple.

memandangkan saya hanya typical teenagers yang gila gila apa semua. ramai yang rasa berkait.Lagi pulak nya , saya sendiri pernah tolak genral view pasal kahwin yang dipilih ibu bapa.dan saya ambil ini ujian dan pada yang sama syukur sebab mampu bg mesej yang baik kepada semua. sekaligus insyaAllah buat orang pikir banyak kali ttg nak bercopuple or bercinta bagai nak rak sebelum kahwin.

lagi satu , jangan risau. saya dan tunang masih kekalkan hubungan halal.kami tidak contact tanpa apa apa tujuan . dan kami berjumpa bila ada hal atau event apa apa.yang pasti dia tak pernah sentuh saya , kami tak pernah duduk berdua.

ttg penyebaran video ni. maaf jika tak senang.bukan niat nak kecoh pasal tunang. i make it that way yang mana kita belajar dari cct . saya ignore the minor harm (which is org akan mengata sy) untuk beri major benefit ,yang mana orang fcous pada kisah tidak bercinta atau couple sewenang wenangnya. sebab maksiat berkapel tu lebih berleluasa nak dibandingkan . and bukan kah lebih baik bila saya dah bagitahu saya dah tunang , tiada lagi laki yang ganggu saya. wallhua'alam

btw,terima kasih atas teguran teguran jga. sy harap sy dapat explain dengan baik. apapun yang baik dari Allah, yang tak baik tu silap saya sendiri. bukan nak support pasal kepohkan tunang tapi Allah tahu niat sebenar saya dan maafkan jika ramai tak senang.

Yang baik itu semua dari Allah dan ikut yang itu sahaja.yang buruk semua dari saya .


Yang benar , Dena Bahrin

97 comments:

cik nufa :) said...

Seriously , I just love your video . Its awesome my dear ! Hope to be like you , insyaAllah . Pray for me too . Btw , Im praying for the best to both of you and bitauffiq wannajah , hee as you are still a student , just like me , hee . Nice to know you pretty lady :)

Ety said...

takpe sayang.
lain orang, lain pandangannya
as for me,
Ety seriously rasa that video was awesome sbb i nampak sincerity in it.
no worries dear.
ramai kawan2 yg sygkan Dena kat luar sana, insyaAllah, we all akan selalu doakan kebahagiaan Dena :)

Ijah EmoTemo said...

hi dena! congrats on ur engagement! jgn risau dgn kata2 org yg "tak suka" itu. lgpun once i saw ur video rasanya tak ada apa pun yg salah. sweet ada la :p

tak pyh risau n dgr apa yg diorg tak suka tu. anggap ajela ini sekadar ujian kecil dari allah :)

fatin nabiha said...

is ok kak.biase la tu manusie.tp kak bg saye sweet sgt dan sgt bagus....i pray for your happiness:)jgn amik kisah ape yang orang lain cakap

Zuraida Kamarudin said...

i love ur video..awak dan tunang adalah org yg bertuah..semoga berbahagia dunia dan akhirat..btw, congrats on ur engagement dear =)

nafra said...

its ok la sayang..the proposal sangat sweet macam dalam 'ked's story' by hlovate...

maybe betul nampak mcm nak tarik perhatian orang tp kita pandang in a good way la kan, macam yang dena cakap massage supaya remaja sekarang tak couple2 dan terus ikut cara islam...

Zuraida Kamarudin said...
This comment has been removed by the author.
nurdini izni said...

i'm sure you inspired a lot of people out there :)

.ieLah. said...

Dena, awak sangat bertuah tau! so, ignore je ape unsur2 negatif yang orang cakap. yang penting awak tau tujuan awak betul. :)

sy menanges tgk vid tu. sangat sweet!
Semoga berbahagia! :)

Huda Luna said...

abaikan semua orang yang tak suka ke ape pasal video tu. kita semua amik yg positive message dari video tu.

dena mesti kuat. be positif. jangan biar ujian ni buat dena down. apa pun penting kan cita cita dulu.

kitorang sentiasa mendoakan yg terbaik utk dena. dunia dan akhirat.

Norazuren MJ's said...

Salam and Hye dena!
*nada ceria sambil melambai-lambai tangan :)
..anggap saja tuu semua dugaann..orang memang suka memanipulasikan sesuatu perkara..think positive :)..pape pun ramai yang mendoakan kebahagiaan dena

afifah said...

i'll always support kak dena.go go kak dena! :D

Norazuren MJ's said...
This comment has been removed by the author.
mar chan said...

i love ur video, sangat2. tgk terus rasa mcm nk kawen. ahaha.. *tu tipu. btw, congratulations to both of u. semoga segalanya dipermudahkan. love till jannah, insyaAllah. ignore je org lain kata apa. Allah tahu niat anda. and yes, ur fiance punye propose buat sy teringat ked's story by hlovate. adakah dia pun 1 of hlovate's fans? huhu..may Allah bless both of u. :D

Fazreen Misbae said...

Ish tak la..akak suka je video dr adik..you are so lucky u know sbb dpt this guy yg btol2 serius dgn Dena dan bkn nak main2 atau ambil kesempatan..semua org kalau boleh mmg nak berada di tempat Dena..I'll pray the best utk kalian berdua..

p/s: Akak ada share video ni dekat blog akak juga. Hrp Dena tak kisah..

http://ilovewriting-fazreen.blogspot.com/2011/12/i-wish-it-will-happen-to-me-too-video.html

atuladawea said...

Allah Maha Mengetahui...

Apa pun yang dena buat bila berlandaskan niat kerana Allah maka akan terpeliharalah segalanya...lumrah manusia ni mmg mcm2 perangai, dan kita takkan pernah mampu memuaskan hati semua orang...

terus teguh pada jalan yang benar...zaman skg susah nak jumpa remaja yg jiwanya teguh,moga Allah melindungi dena & tunang dena dlm mengharungi alam pertunangan ni..

Jgn giveup dik,akak sokong hasrat murni mu :)

wassalam,

Nurul Iman Rosman said...

alahai dena,
abaikan saje sape2 yang mulut agak takde insurans tu.

yang penting, awk buat care yang halal. and seriously memberi kesan yang sangat baik pade semua yang tonton.

sampai kan saye sndiri pulak rase nak suruh family carikan suami. eceh!hehehe.

btw, tak sabar tuggu entry baru pasal ur enggament. cepat2 la siket! hehe ;)

zureen (: said...

dena, semalam tengok blog awak ada 700++ followers hehe now dah 1k+ kott :D pasal orang yang comment negative tu IGNORE je, mulut orang kan, diaorang berhak nak kata apa. as long as benda yang awak buat tu baik and tak menyalahi undang2, tak salah kott hikhikhik.

#i think you still owe all of us your engagement story (P

miss-nabil said...

alahh sis, orang yang dislike tu sebenarnya boyfie dia tak mampu buat camtu. :)
chill okay, :D
btw, tite suka video tu. :')
congrate sis.

farah nasir said...

dah tengok video, superbb sweet sangat. semoga berbahagia dan tahniah :D

apeXogamY said...

video tu memang terbabek..sweet gila.. rase jeles pon ade.. tapi memang style lah dena! :D tak tau nak cakap camne.. awesome kisah both of you.hehe, tersentuh jiwa ini.. :P
semoga bahagia dunia akhirat.. amin.. ni ade entry cket, eh, satu.. http://jarijariaku.blogspot.com/2011/12/jodoh-pilihan-keluarga-sweet-video.html

LydSunshine said...

Relax dik. Biarkan org2 yg kondem atau apa. Asalkan niat kamu Allah tau. Akak tgk video tu, siap bergenang air mata sebab terharu. Bukan awk je yg nangis tau. Tapi akak nak jgk share kat sini, bahawa bercinta lepas kawen tu memang sangat2 indah. Sebab ada beribu2 perkara tentang pasangan kita yg kita tak tau. Biasanya org mengenal hati budi semasa couple, tp kita mengenal hati budi bila dah halal. Sgt indah. :)

Cik Reena Tan said...

hi dena,
ur video was soooo owesome.
ramai gila yang share dat video.
i get to noe you by dat video.
anyway, sori because i dah curi the pic of ur enggagement day letak dalam entry i.
if you tak suke, then let me noe, i will delete it. feel free to visit the entry. :)

http://www.cikreenatan.com/2011/12/dena-dan-ariff-love-story.html

Husna.Ma said...

dekat wall fb dh berpuluh2 org share your video.semoga dipermudahkan semuanya ya? apa yg pasti video awk tu sgt memberi inspirasi dan mana tahu boleh mengubah ramai couple kat luar sane untuk berubah :))

ASBARTS® said...

The first time I watch this. I regret my love before marriage, really. Now that I'm single, I really appreciate how Allah had given me chance to correct me from being in those sin forever. And this video, has given me strength to be a better man in front of Him, and realize me there are romances and happiness even greater in love after marriage. Thanks a bunch for sharing this. =)
Congratulations to both of you!

smile:) said...

Hai kak dena. Tak terlambat lagi kan saya nak ucapkan selamat bertunang ? HEHE, Insya-Allah saya doakan yang terbaik untuk kak dena dengan tunang kak dena. :)

ize , exi , iezi , ezi ! said...

errr .. tahniah awak ! hehe . dh jd tunang org dh . sy cuma nk awk tabah dgn segala propa org tue suma . besa laa . takk leh tguk org senang cket . kannnn ? ;) nnt , jgn expose sgt mr.tunang awk taw . sb awk lani dh pemes . nnt jd cm jejariruncing lak . hehe . sb apee sy ckp cmtue . suma org sy pasti skg sdg ADORE awk taw ! semoga berbahagia hingga ke akhir hayat ! hee <3 =))

fanajwa said...

pedulikan ape orang kate kak . yg pnting akak tak buat maksiat . btw congrates :)

missfatin~~~ said...

pe yg dena bt tntg vdeo 2 dh bg nilai positif pd org lain..mmg ad org yg akn kate negtif but pe yg baik 2 kite jdy kn tauladan dan buruk 2 kite jdy kn smpadan..so trus tabah hdpi ujian yg diberikan

palan said...

salahke pasal video tu?

bagi saya video tu dapat membantu utk buka mata sesetengah pihak yg anggap memilih utk mengikat tali perkahwinan dgn org yg tidak pernah dikenali sbg satu bende yg pelik, lgipon, rmai yg suka cakap, couple sblom kawin sbb nak knal.....tpi tahniah Dena, sbb dapat buktikan, x pyh nak knal beriya sngt sebelum kawin pon boleh cipta saat2 bahagia dalam hidup......mesti ramai yang mengalirkan tangisan gembira sbb tgk video tu kan? caranya sangat cantik..........

SyedGraphiX dot Com said...

Like seriously, rasa mcm terharu plak tgk vid tu. HAHA. so sweet both of you. Sy doakan semoga bahagia hingga ke Akhirat . Aminn..

faelidya said...

salam..sgt best video tuh..keep it up...terharu..

anis said...

kalaumikutkan ade pandangan kate majlis tunang elok tidak dihebohkan..entah,akak pon dengar2 aje..

tapiii
bagi akak kalau video ni boleh bagi mesej yang baek,dan boleh muhasabah diri orang lain ape salahnye kan..bende yang baik,kite kenelah kongsi dan jadi panduan orang lain...

~Dr.CiNta~ said...

you're inspired a lot of people sayangs :)

Aqilah Abd Samad said...

Assalamualaikum, kak dena. I think you no need to worry cause ur video inspired people especially teens like my friends and me. Sungguh kata video ni sangat awesome and meningkatkan keyakinan bahawa tak perlu kapel apa suma. Insya-Allah jodoh tu ada. Btw next year Aqilah and kawan2 nk amik SPM and makin ramai yang galak nak cuba kapel apa suma, so Aqilah amik keputusan nak dedicate video ni dekat depa dgn share di FB. Alhamdulilah they give a positive comments.

mia said...

its oke dena, pertama singgah sini, b'coz of dat lovely video hehe. tahniah untuk kamu ya dear :)

cik yaya said...

you engaged same date with me, btw hun congrats on your engagement. ramai yg tanya kenapa tunang awal2. and fyi i pun mudaaa lg 22 je baru* muda sgtla kan* hiihi. tp bila difikirkan.kita nk elak benda yg xbaik. why people still keep asking why?? just kita doa banyak2. utk kebaikan betul tak? anyway congrats deena! ;:)

Lampin Murah said...

cute. i love the video dik..very cute.. u both pun muka sama je..semoga bahagia & ceria2 selalu

anish^tingtong said...

just ignore ape org cakap...orang2 yang ade sifat hasad dengki memang akan berkata bukan2...hope jodoh kamu dengan ariff smapi ke syurga...insyaAllah...

btw,video u sgt sweet...suka!

Mrs.Taufik said...

Salam.. Nice video!! so sweet sangat. Akak wish the best for you both okeh! Akak sendiri pernah melalui apa adik lalui skarang iaitu bertunang dan akan bernikah ngn orang tidak dikenali,Alhamdulillah akak pun dah selamat kahwin dan you know what, love after marriage is the best! thats all I can say..

Miss Lazy said...

assalamualaikum.. dena.. i dah tgk vidoe u tuh.. terharu sgt2.. it's awesome.. n i love it.. pasal komen2 negative org2 tuh.. xpe.. just ignore it.. simpan yg positive je.. yg negative u buang jauh2... apa2 pown.. congrats on ur engagement.. i'll pray semoga 2 of u.. kekal hingga akhir hayat.. amin~~~

Miss Lazy said...
This comment has been removed by the author.
Miss Lazy said...
This comment has been removed by the author.
AmirahSM said...

seriusly, vid tu buat su nanges juga! tahniah utk dena =')

ape yg org kutuk tu ignore! biakan je..sememngnya vid tu buat sy tersntuh hati..

Elie Lily said...

biasalah, bila kita tgh senang, pasti ramai yg tak suka kan..jelousy namanya! tp itulah namanya manusia, ragam manusia kan 1001 ragam semuanya..just ignore semua bnda2 negative tu sis!

btw, happy engangement again sista! :)

mz.sassy_danisya said...

firstly, congratulations alaikuma wa BarakAllahu lakuma~ may AllAH always guide both you on right tracks,, hehe..apapun sal video tu,tak pyh lh risau sgt, me from brunei and fyi, urg brunei very impressived with your video, ada pngajaran yg baik dan its pretty cool,awesome and bertuah nya dena :) yg penting niat tu lillahi taala.. cheer up! alfu mabrukk!! ;) keep posting good reminder, chaiyo~~

enolatyra rahim said...

dena..serius,saya tersentuh tengok video awak tu..dan saya harap satu hari nanti saya mcm awak juga..kahwin dan kekal sampai syurga..syukur sbb sekarang saya tak ada couple..dena.awak mmg bg inspirasi pada saya..dan..tahniah sbb awak dah bergelar tunangan org..jaga diri baik2..may ALLAH bless you. =)

InaAchik said...

assalamualaikum...
jarang sgt remaja yg memilih jln bercinta cam adik... akak wish the best for you...
believe me, bercinta selepas kahwen adalah terbaik. dan kahwin itu sgt best... akak x pernah nyesal kawen muda! :)

best of luck dena...

#salam kenal dari cik kaki even puan sebenarnya... :p

eyranunadsu said...

saye menangis melihat video anda!!anda seorang yg bertuah...congrats dear...forever together :) InsyaAllah <3

DarkSky said...

so sweet..

pilihan keluarga bukan cara kampung pun, kadang2 ape yg ibubapa kita pilih tu adalah yg terbaik utk kite.. buat ape pilih pasangan yg kita rasa sesuai utk kita tapi langsung tak diredhai atau diberkati ibubapa kita.. sesungguhnya ibubapa la sebab kita berada di dunia ni..

NisaShamad said...

Salam kak dena, serious i just falling love with how your fiance managed to propose you. How lucky you are, I pray for your happiness. <3

SYAFIQAHSALEH said...

It's okay girl. Allah tahukan niat awak yang sebenarnya. Btw, video tu manis. Suka tengok :)

Liyana Aziz said...

it's not that Dena kepoh2 pasal tunang, ianya mengenai sincerity kamu tentang mengambil BIG STEP with the blessings from parent and Allah SWT... tu saje kan?

jgn risau, it's truly inspired youngsters and I myself to keep away from zina and etc...

Semoga kekal ke akhirnya... amin

eJAI said...

pakai software ape wat video tu ye?mohon jawapan...

eJAI said...

pakai software ape wat video tu ye?mohon jawapan...

Nur Haslinda said...

hai dear. sy dah baca kisah awk and I believe u're happy right now. hehe pedulikan ape org nak cakap oke yang penting awk buat benda baik. semoga bahagia milik awk ye Dena..

jemputlah baca entri ni. maaf ye kalau awk keberatan sy cite tntg kisah awk. http://haslindazainal.blogspot.com/2011/12/cerita-sweet-di-pagi-isnin.html

zoeLa :) said...

seriously, video tu buat saya nangesss..berharap sangat dapat someone macam tu jugak..pray for me :) saya selalu doakan kebahagian awak berdua =)

cancerGurl said...

Salam , hai Dena :)
sweet kowt video tu. and seriouslllyyyy i like it very much ,and same goes to my roomateee :)

kami doakan korang bahagia dunia akhirat . aminn ~

btw , im done followed u :) will you follow me back :)

www.cancerslover.blogspot.com :)
Thanks DEna <3

cancerGurl said...

Salam , hai Dena :)
sweet kowt video tu. and seriouslllyyyy i like it very much ,and same goes to my roomateee :)

kami doakan korang bahagia dunia akhirat . aminn ~

btw , im done followed u :) will you follow me back :)

www.cancerslover.blogspot.com :)
Thanks DEna <3

Nana S. said...

congratulations dena. comel sangat2 ur video. serious sukaa. semoga perkahwinan kamu dirahmati Allah :)

Sue said...

Salam.

Congrats dear. Moga kekal bahagia.

Sue said...

Salam. Congrats to both of you. Moga kekal bahagia.

mAy Lee said...

not realli actually.. cuma.. video yg awk da buat tu.. buat ramai yg berangan.. i mean.. berangan for da good thing dat cud ever happen to them.. well.. even i did.. i wish to b u fgs.. but i dono.. Tuhan maha Adil... setiap yg d rencanakan pasti ade hikmah kan.. i wish u all da bez with ur ariff.. may god owez bless u.. huhuhu.. n may god bless me too.. aminn.. hehehe.. love u for dat vids.. n.. follow u.. :)
argghhh.. wish to be as lucky as u.. (_ _!!)?

peace.. asssalamualaikum.. ^_^

Mra Mastura said...

Same with the others. I like ur video much love :')

Akak ade share ur vids kat n3 blog, but link aje. coz it yours personally pun. Sorry again

as i can see,evryone support the message in it. Lastly, congratz dearie :)

Fsyaa :) said...

so touching :) kak dena , insyaAllah , semoga kak dena bahagia dunia akhirat :) your the most luckiest woman in this whole wide world to have Abang Ariff with you :) dia ikhlas :)

MM said...

Assalamualaikum,
Lain orang lain pandangan dan sangkaan masing-masing kan. Apa-apa pun memang memberi inspirasi, kak pun mengharapkan percintaan selepas kahwin. Alhamdulillah Dena dah jumpa jodoh yang baik. Kak doakan semoga jodoh kalian kekal hingga ke syurga. Amin.

Nurulchumel said...

I love your video so much!
:')
Btw, memang kapel neh tak digalakkan. Tapi bila dah jumpa org yg nak syg kita, dan ingin hidup dengan kita, insyaAllah kita pun akan berusaha untuk menghalalkan segalanya.
Nice to know ypu dena! :)

FaRRa AzMaN said...

Dena..! Tahniah dear... Kmoo sgt2 beruntung... :).. Akak da tgok vdeo kmoo... Awsome sgt2... Menangis tgok..! Andaila akk dtmpat kmoo... Bersyukur sgt2... :) Tahniah..! :)

CORETAN BINTANG :) said...

you inspired most of the people out there:)

CORETAN BINTANG :) said...

your words inspired a lot of people out there:) May Allah bless.

aku suka biruu (: said...

assalamualaikum,
hyep sis,hee.
tersentuh tgk vdieo 2, alhamdulillah kn sis.
moga bhgia dunia akhrt, saya selalu mendoakan, harap dpt be friends dgn sis, :)

BettaMalaysia said...

Hi Dena,

Came here from the awesome video you posted up in youtube.LOL. Congrats on your engagement!!!

BettaMalaysia said...

Hi Dena,

Came here from the awesome video you posted up in youtube.LOL. Congrats on your engagement!!!

BettaMalaysia said...

Hi Dena,

Came here from the awesome video you posted up in youtube.LOL. Congrats on your engagement!!!

Ingrid Dients said...

Rahsia kan pertunangan (khitbah) dan maklumkan tentang perkahwinan. (Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu, dan disahihkan oleh al-Albani di dalam Irwa’ al-Ghalil) Tentu ada hikmah ya sebab apa Rasulullah suruh RAHSIA kan pertunangan

Dena said...

if i can thumbs up all the cmmnts,i will.thankyou so much everyone ! so lovely.ive read semua orang punya cmmnt.dont worry

Ariffah9 said...

@ingrid dients

Hilal Asyraf : "Orang marah bila sebar(hebah) pertunangan. Kata itu salah di sisi Islam dan sebagainya. Orang persoal kenapa saya kata, hukum tidak patut sebar pertunangan itu bukan qat'ie. Saya pula, sentiasa berpegang bahawa, 'menghebahkan pertunangan' itu hukumnya harus. Tidaklah pula digalakkan, dan tidaklah pula jatuh kepada haram.

( أظهروا النكاح وأخفوا الخِطبة )

Terjemahan: (Zahirkanlah pernikahan dan sembunyikanlah pertunangan).

Hadith ini diriwayatkan oleh Ad-Dailami di dalam Musnad Al-Firdaus.
Tetapi ramai yang tidak tahu bahawa hadith ini berstatus dhaif. Sheikh Al-Albani telah menyebutkan sedemikian di dalam kitabnya Silsilah Ad-Dho’ifah(no 2494) dan Dho’if Al-Jami’ Al-Saghir(no 922).

Ramai pula yang tersalah sangka, menyangkakan hadith di atas adalah hadith riwayat Ahmad daripada Abdullah ibn Zubair RA. Sedangkan, hadith riwayat Ahmad daripada Abdullah Ibn Zubair RA yang sebenar, yang dihassankan oleh Sheikh Al-Albani dalam kitabnya Irwa’ Al-Ghalil, hanya terdapat ayat:
"Iklankanlah pernikahan."

Tanpa menyebut pun: "Dan sembunyikanlah pertunangan."

Jadi, jelas bahawa, hadith tersebut do'if. Jelas kita nampak, yang dihassankan Sheikh Al-Bani pun hanyalah ayat: "Iklankanlah pernikahan." Al-Bani tidak pula menghassankan ayat: "Dan sembunyikanlah pertunangan."
Jelas di sini ya?

Orang akan kata pada saya, hadith do'if boleh juga pakai buat amalan. Betul. Tetapi yang saya belajar, hadith do'if tidak boleh dipakai untuk menetapkan hujah. Jadi, tak bolehlah marah orang yang sebarkan pertunangan, dan berkata bahawa itu bertentangan dengan Islam.

Maka pada saya, hukum menghebahkan pertunangan adalah harus. Buat tak mengapa, tak buat pun tak ada masalah. Ikut keadaan orang. Ada orang, dia perlu hebahkan pertunangannya. Takut ada orang lain mengorat, takut ada kawan pendam perasaan pada tunangnya lama sangat nanti sampai mereng bunuh diri ke apa ke bila tahu rupanya dia pendam perasaan lama-lama dekat tunang kawan dia, dan macam-macam lagi. Ada orang pula, dia rasa dia perlu sembunyikan pertunangannya, kerana takut hasad dengki orang dan sebagainya.

Jadi, benda ini(sebar pertunangan) adalah muhtamalah(optional, pilihan).
Jangan kita selar yang hebah. Jangan kita selar yang tidak hebah.

Menguatkan lagi pandangan saya ini adalah fatwa daripada ahli majlsi fatwa Kuwait, Dr Ahmad Al-Hajji Al-Kurdi, yang menyatakan:
"Maka tidak ada halangan dalam mengisytiharkan pertunangan secara syarak, bahkan ianya adalah lebih utama(untuk diisytiharkan), kerana (hukum) asal bagi tiap-tiap sesuatu adalah harus, dan tidak datang nas yang menghalang (dari berbuat sedemikian)."

Rujukan: http://www.islamic-fatwa.com/fatawa/index.php?module=fatwa&id=4604

Ariffah9 said...

Dan begitulah juga fatwa di laman Islamqa yang diketuai Sheikh Muhammad Salih Al-Munajjid:
"Mengenai perbuatan sebahagian kaum Muslimin yang mengiklankan pertunangan serta menzahirkan kegembiraan(dengan mengadakan majlis),serta perbuatan memberi hadiah, adalah merupakan adat yang harus pada asalnya,dan tidak diharamkan ia, melainkan perbuatan-perbuatan yang diberi petunjuk oleh syarak akan keharamannya."

Rujukan: http://www.islamqa.com/ar/ref/20069

Orang melayu ini, dia adabnya lebih. Sebab itu dia lebih cenderung kepada sembunyikan pertunangan. Takut tak jadi katanya. Takut orang dengki katanya. Baik, itu satu alasan yang baik. Tetapi itu tidaklah menukar hukum yang sebenar. Akhirnya, terpulang kepada tuan punya tubuh untuk menilai keadaan diri sendiri bukan? ^^
Bukan orang lain berhak nilai benda itu untuk tuan punya badan yang hebahkan/tak nak hebahkan.

Saya ada kemungkinan silap di dalam hal ini,
Saya mohon ada yang memberikan teguran jika saya silap.
Actually, saya faham beginilah. Beginilah pegangan saya.
Jadi kalau ada yang benar-benar boleh berikan dalil daripada Al-Quran dan As-Sunnah yang jelas, yang memang qat'ie, silakan. Semoga ini mencerahkan keadaan dan membersihkan pandangan.

Kesimpulan,
saya berpandangan hukum menyebarkan pertunangan pada saya adalah muhtamalah(optional, pilihan), sebar bagi siapa yang rasa keadaannya patut sebarkan. Sembunyikan, bagi sesiapa yang rasa keadaannya patut sembunyikan.

Sekian."

Ariffah9 said...

oh ya,

kak dena . congrats .

terharu :)

love after marriage, full of bless.

:D

IZAHAR™ AZIZAN said...

Tahniah dena..nice video..so sweet :) moga berkekalan, & jgn lupa bg alamat kat kitor scara private utk g kenduri kawin nanti..kih3 :P

Qaseh Yana said...

tahniah,dena !
serius,i adore with both of u.
so sweet :)
i'm in love with dis video.
byk kali tau sy tengok.

sy ade buat entri tau pasal video ni : http://hati-qaseh.blogspot.com/2011/12/nak-dilamar-camni-jugak-ah-tengok-video.html


btw, semoga bahagia selamanya :)
kawen jangan lupe jemput..hehe

effa.far said...

assalammualaikum dena.

sweet sangat video uhh. sebak hati ni lepas watching that video.

and im praying for both of you.
then just ignore negative feedback.
congrats on ur engagement!
wish you happy with him.
AMIN..

Burung Merah said...

Mabruk Dina..May Allah bless..:)

Sparrow_Wing said...

I was so touched when I first watched your video, dear! It was just so sweet and emotionally touching that I couldn't help but shed tears of joy when I watched it. I love what you and your fiance did! It is an extremely beautiful and sweet relationship and I pray to Allah SWT to grant you both a long and happy life filled with children and happiness. You inspire me, girl! I'm 21 and have never been in love and have never had a boyfriend before! I hope to become like you one day! Watching your video gave me hope that one day, somebody out there will choose me to become his wife. Thank you! I'll pray for your happiness, insyaallah!

nabillah bolhassan said...

Dena, this is special entry 4 u sayang http://nabillahbolhassan.blogspot.com/2011/12/saat-dia-dilamar-sweet.html

pedulikan apa orang nak cakap. sabar. be strong girl :)

Diana Bahrin said...

Assalamualaikum , congrats for your engagement Kak Dena and , and what a sweeet proposal :D btw , our name is almost alike lahh . Kak Dena's full name is Nur Dianah bt Kamarul Bahrin kan ? Saya pulak Nor Diana bt. Shamsul Bahrin xD and people called me Dina . Haha ~ #okayy , tak malu nye sy . org tak tanye pun na cakap xD haha.

Wanaa Nana said...

Kak Dena! Please! Jangan delete video tu! Saya suka sangat. This is the most beautiful video I've ever watch. Saya doakan agar hubungan Kak Dena dengan fionce akak berkekalan sampai ke jannah. :3 Aamiin. :))

AnipPunye said...

congrat skali lagi . tapi boleh xnak tanye akak org mane? macam penah jumpe je tapi kat mANE ehhh

tina.mira said...

tahniah! sweeeeet sangat... yg pling penting.. ur video... ^_^

Nasionalis1982 said...

beautiful

Nasionalis1982 said...

beautiful

Tg.A said...

Assalamualaikum adik deena,

i like the video personally and i believed it did convey a good message to every muslim out there. But i guess, the most disturbing part is where you're not yet married to him.

It would be much lovely if you share something sweet like this after you're married with him. Mulut orang ada macam2, bertunang belum janjikan perkahwinan. bila dah kahwin nanti, share as much as u want, masa tu memang dah halal dan kurang mulut berbunyi. :)

this is my 2cents opinion.

DhIya said...

asalamualaikum
sweet video....congratulations :)

izAh d' Carrie juNior said...

salam,,,so sweet.... :')
hope both of u happy till jannah..
doakn yg baek untuk anda berdue :)

Are Nies said...

Salam akak.Nice to meet u.Video akak memberi pengajaran kpd remaja mcm sy iaitu jgn bercouple sebelum kawin :)

By the way akak.Blog akak sgt simple but i like it :)

Sy doakan akan berbahagia bersama tunang di dunia n akhirat :)

Jgn lupa doakan sy jugak ye :)

Luv u kak dena :)

Sis Lemon said...

Dena...mohon kebenaran untuk letak video awak tu kat dalam blog sis yer...boleh...???

Ateey said...

such a nice video.=D